У Львівській мерії обговорюють бюджет розвитку: на що підуть гроші

DSC_8933

У міській раді розпочалося обговорення проєкту бюджету розвитку на 2021 рік.

Вчора там заслуховували гуманітарний блок.

Як розповіла начальниця управління освіти Зоряна Довганик, передбачається, що видатки на освіту будуть більшими, ніж торік.

«Ми маємо 230 млн грн бюджетних призначень та 33 млн грн громадського бюджету. З цієї суми 8% - нові об'єкти (проєкти наших шкіл, які мали можливість скористатись сертифікатами за високі показники за ЗНО чи увійшли до ТОП-200 найкращих шкіл України). Ми керувались пріоритетами. Найбільш вагомими для нас є відновлення закладів дошкільної освіти та будівництво шкіл. На це ми передбачаємо понад 74 млн грн. Також планується проведення робіт щодо ремонтів басейнів, будівництва та ремонту спортзалів, нових спортивних майданчиків та стадіонів. Окрім того, ми скеровуємо кошти на оновлення опалення, харчоблоків, покрівель і фасадів, протиаварійні та протипожежні роботи. Частина коштів піде на технічне оснащення закладів освіти», — розповіла Зоряна Довганик.

За словами в.о. заступника директора департаменту – начальника управління охорони здоров’я ЛМР Наталії Літвінської, на капітальні ремонти й реконструкції, придбання обладнання та лізингові платежі упродовж 2021 року з планують скерувати 230 млн грн.

«Бюджет розвитку на галузь медицини збільшено майже на 50 млн грн. Адже попередній бюджет був 150 млн грн плюс 30 млн лізингових платежів. Тому зараз на капітальні ремонти і реконструкції передбачено 157,4 млн грн, на перехідні об'єкти - 125,6 млн грн, на нові об'єкти - 31,8 млн грн. На придбання обладнання передбачено 72,5 млн грн. Щодо перехідних об'єктів, маємо зміни по дитячій клінічній лікарні: сюди включено об'єкт з реконструкції нейрохірургічної операційної, зокрема додано завершення відділення невідкладної допомоги. Ми вирішили по-максимуму завершити об'єкти, які би могли бути завершені у цьому році. Так само по 4-тій клінічній лікарні додано центр паліативної і хоспісної допомоги. По 4-тій поліклініці додали завершення амбулаторії сімейної медицини на Дністерській. Також в нас додалися два нові об'єкти. Це ремонт реанімаційного відділення в лікарні швидкої допомоги, адже воно упродовж півроку приймало хворих на коронавірус і потребує ремонту. Ми не закладали повну суму коштів, бо ще немає ПКД, а заклали тільки 500 тис грн на проект. Також ми внесли новий об'єкт - реконструкцію нейрохірургічної операційної - це 3,5 млн грн», - розповіла Наталія Літвінська.

Вона додала, що кошти на пріоритетні роботи додали також на 5-ту лікарню та міський пологовий будинок № 1. Передбачили кошти й на протипожежну сигналізацію у 8-мій лікарні. У 2-гій лікарні кошти скерують на гідроізоляцію фундаменту, а по 3-тій лікарні - на амбулаторію в Рясне-Руській. Також передбачають кошти на реабілітаційне відділення і рентген-апарат для амбулаторно-поліклінічного відділення у Рясному. Окрім того, закуплять УЗД-апарат для 3-ї поліклініки та 1-ї лікарні, лапароскопічну стійку для 5-ї лікарні, апарат ШВЛ для 10-ї міської лікарні. Також у лізинг планують придбати ШВЛ для лікарні швидкої, мамографи для 2-ї і 6-ї поліклінік.

Директорка департаменту розвитку Львівської міської ради Наталія Бунда розповіла, що у 2021 році міське управління культури не планує будувати нових об'єктів, а продовжить оновлювати та осучаснювати існуючі. Також частину коштів планують скерувати на інституції МТГ, які з цього року є в підпорядкуванні Львівської міської ради.

«На культуру в 2021 році передбачається 83,4 млн грн: 68 млн - перехідні об'єкти, 4,8 млн - на Львівську МТГ, 10,6 млн - придбання обладнання, інструментів, книг. Також ще 6,6 мільйонів гривень громадського бюджету. Ми працюємо згідно з нашою Стратегією розвитку культури до 2025 року, і кожного року, формуючи бюджет розвитку, опираємось саме на неї. Так, наша мета цього року - відкрити 6 оновлених бібліотек та завершити перехідні об'єкти, що є на стадії ремонту. Якщо говорити детальніше, то в першу чергу ми ремонтуємо ті об'єкти, які найбільше цього потребують, щоб продовжувати функціонувати. До прикладу, в Палаці Хоткевича протікає дах, також йдеться про реставраційно-ремонтні роботи в Театрі Лесі, капітальний ремонт та розширення музичної школи № 5, ремонт в найбільшій дитячій бібліотеці на Окуневського, ліквідацію великої тріщини в школі на Гнатюка, завершення будівництва інформаційно-освітнього центру в Шевченківському гаю тощо. Щодо міської територіальної громади, то там майже всі інституції культури потребують ремонтів», - розповіла Наталія Бунда.

За словами начальника управління спорту ЛМР Антона Нікуліна, на напрямок спорту планується скерувати 53 мільйони гривень.

«Цьогоріч у нас в пріоритеті є ті об'єкти, на яких вже були розпочаті роботи. Всі вони діляться на 4 групи: виконані роботи, але неоплачені - 3, перехідні об'єкти - 11 шт., об'єкти, на які виготовлена ПКД - 10 шт, нові об'єкти, на які плануємо виготовляти ПКД - 9. Важливо, що цього року ми матимемо змогу викупити стадіон «Торпедо». По цьому об'єкту ми плануємо оголосити архітектурний конкурс та розпочати процедуру викупу самого стадіону. Ще один пріоритет — будівництво «Палацу ігрових видів спорту». На цей об'єкт ми маємо недостатньо коштів, однак зможемо претендувати на державні субвенції», - розповів Антон Нікулін.

На соціальний захист планують скерувати 24 мільйони гривень.

«По перехідних об'єктах — це завершення роботи нашого осередку від «Джерела» на вул. Миколайчука, 24; будинок підтриманого проживання на вул. Пасічній, 39; осередок для людей похилого віку на вул. Коперника, 16; реконструкція приміщення центру АТО на Кульпарківській, 95; завершення робіт на вул. Лінкольна, 97, на вул. Кирилівській в нашій нічліжці, і завершення робіт в центрі на Угорській. Серед нових об'єктів — відкриття осередку від «Джерела» у Винниках на вул. Галицькій, 12, капітальний ремонт фасаду на Угорській, капітальний ремонт цокольного приміщення соціального готелю, встановлення пожежної сигналізації. Також придбання житла для учасників АТО на умовах співфінансування - це виконання обласної програми співфінансування", - розповів начальник управління соціального захисту ЛМР Ігор Кобрин.

18 лютого від 12:00 год до 14:00 год у мерії відбуватиметься обговорення проєкту бюджету розвитку в частині комунального господарства, інфраструктури міста та економічного розвитку.

Консультації з громадськістю щодо бюджету розвитку триватимуть до 22 лютого. До цієї дати  через Центри надання адміністративних послуг або у вигляді електронних звернень можна подавати зауваження та пропозиції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: