Герою України Тарасові Матвіїву сьогодні могло б виповнитись 32 роки

матвіїв5
Фото: 24 ОМБр імені короля Данила

Сьогодні, 18 лютого, могло би виповнитись 32 роки українському воїну Тарасу Матвіїву. Однак 10 липня 2020 року, під час ворожого мінометного обстрілу позицій Об'єднаних сил поблизу села Троїцького на Луганщині, він загинув.

13 липня посмертно отримав звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» - за героїзм і особисту мужність, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові.

Тарас Матвіїв народився 18 лютого 1989 року у Волинській області, але з дитинства мешкав у Жидачеві, Львівської області. Після завершення навчання у Жидачівській школі № 1, в 2011 році - закінчив факультет журналістики ЛНУ ім. Івана Франка, був кореспондентом ТРК «Ера» (2011—2012) та телеканалу TVІ (2012—2013), блогером у низці видань, зокрема, «Дивись.Інфо», LB.ua, «Львівська мануфактура новин».

Влітку 2015 року Матвіїв став добровольцем Окремої добровольчої чоти «Карпатська Січ», воював у Пісках. З 2015 року — депутат Жидачівської райради VII скликання від Української галицької партії. Був співкоординатором «Пошукової ініціативи» (організації, що розшукувала зниклих людей під час Революції гідності), членом ГО «Українська галицька асамблея», засновником ГО «Народний легіон», активістом руху «Стоп лісоцид». Організовував військово-патріотичні вишколи «Лицар Удеча» та Удеч-фесту «Івана Купала».

У вересні 2018 року вступив на курси лідерства НАСВ ім. Петра Сагайдачного, де отримав військове звання молодшого лейтенанта та з грудня 2019 року проходив військову службу за контрактом на посаді командира взводу у 24 ОМБр. Виконував завдання на взводному опорному пункті «Сармат».

Загинув 10 липня 2020 року. Після прощання у Києві на Майдані Незалежності та у Львові, похований в Жидачеві.

На церемонію прощання прийшли сотні львів’ян, військових та цивільних, представники міської та обласної влади.

прощання у Львові

прощання з Тарасом Матвіївим у Жидачеві

На Луганщині, в селі Троїцьке, 30 жовтня минулого року загиблому Герою України Тарасу Матвіїву відкрили пам’ятник. Це була ініціатива місцевих мешканців. Пам’ятник встановили на подвір’ї школи.

У листопаді минулого року у Жидачеві відкрили меморіальну дошку Герою України Тарасу Матвіїву.

Завтра, 19 лютого, в Жидачівській міській публічній бібліотеці о 14 годині відбудеться відкриття виставки «Жидачівщина у полум'ї революції та російсько-української війни». На ній буде представлено частину речей експозиції, яку створив Герой України Тарас Матвіїв у 2017 році. Зокрема, оригінальні речі з Майдану та східного фронту, амуніція сотень самооборони, форма воїнів-добровольців, різновиди макетів зброї, особисті фотографії, та багато іншого.

У неділю, 21 лютого, о 16.00, в міському Будинку культури «Удеч» (МБК «Папірник») пройде прем'єра документального фільму «Гідний ранкового сонця» про життєвий шлях Героя України Тараса Матвіїва.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: