Вакцина для бідних: чим вакцинуватимуть українців від коронавірусу

ковішелд

Вчора, 21 лютого, для України відвантажили першу партію вакцини AstraZeneca (CoviShield), які виготовляють на заводі в Індії.

Вже за декілька днів 500 тисяч доз вакцини будуть в Україні, а контролювати процес до Азії полетів міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

«Зараз вакцина транспортується до Мумбаї. Далі – довгий шлях вантажним літаком з зупинкою в Стамбулі і вже днями вакцина прибуде до України. Під час транспортування буде дотримано всіх температурних вимог, які необхідні для збереження якості вакцин», – написав у соцмережах Степанов.

Як зазначив міністр, Oxford/AstraZeneca – це спільна розробка Оксфордського університету та британсько-шведської компанії AstraZenecа, що має потужності для виробництва в Індії. Вакцина проти COVID-19 випускається під назвою CoviShield, вона перекваліфікована ВООЗ та рекомендована до екстреного використання. Serum Institute постачає свою продукцію в 140 країн світу.

У пресслужбі посольства Індії в Україні зазначили, що Україна стане однією з перших країн, яка отримає індійську вакцину.

«Це допоможе не тільки забезпечити добробут, а й відновити багато секторів економіки, які сильно постраждали через COVID-19, і повернути кошти до існування тисячам людей», — пишуть у посольстві Індії.

Що відомо про вакцину Covishield

Отримання медпрепарату Covishield дасть змогу нарешті розпочати в Україні масову вакцинацію. Водночас індійська вакцина досі не є ліцензованою в Європі, повідомляє Суспільне.

Розробниками препарату є Оксфордський університет і компанія AstraZeneca. Фактично, йдеться про ту ж «оксфордську» вакцину, яку для локального індійського ринку випускає Serum Institute India. Однак на відміну від вакцини AstraZeneca, розроблену спільно з Оксфордським університетом, та яку ВООЗ дозволила до використання у світі, індійський препарат «європейської» ліцензії ще не отримав. Натомість у рамках програми «Сусідство насамперед» перші дози індійської вакцини вже отримали Бутан, Мальдіви, Непал, Бангладеш і М'янма. Також Індія планує постачати препарат до Сейшельських островів, Шрі-Ланки, Маврикія та Афганістану після схвалення вакцини регуляторами цих країн.

Вакцину, відому як Covishield, виготовляють з ослабленої версії вірусу застуди (відомого як аденовірус) шимпанзе, інформує ВВС. Його модифікували, щоб він був більше схожий на коронавірус, однак він не може спричиняти хвороби.

Щеплення роблять двічі, з інтервалом 4-12 тижнів. Вакцину можна безпечно зберігати за температури від 2°С до 8°С, а щеплення робити у наявних кабінетах лікарів. Це полегшує розповсюдження та використання цієї вакцини, у порівнянні з деякими іншими аналогами.

Нагадаємо, вакцину Pfizer-BioNTech треба зберігати при -70°С і переміщуватися лише обмежену кількість разів – це становить особливу проблему в Індії, де температура влітку може досягати 50°С.

Ефективність вакцини

Міжнародні клінічні випробування вакцини Oxford-Astra Zeneca показали, що коли людям вводили половину дози, а потім повну дозу, ефективність досягла 90%, повідомляє ВВС. Водночас неопубліковані дані свідчать про те, що триваліший проміжок між першою та другою дозами збільшує загальну ефективність щеплення – у підгрупі, яка отримувала вакцину таким чином, її ефективність після першої дози була 70%.

Але група з питань захисту прав пацієнтів All India Drug Action Network заявила, що з її затвердженням поспішили, оскільки виробник не завершив «перехідне дослідження» вакцини на індійцях.

Влітку 2020 року AstraZeneca та Індійський інститут вакцин підписали угоду про виробництво вакцини, щоби «допомогти країнам з низьким і середнім рівнем доходу».

Вакцина Covishield вводиться внутрішньом'язово – дві дози по 0,5 міліграма з інтервалом у 28 днів. Розробники стверджують, що ця вакцина призводить не тільки до появи нейтралізуючих антитіл проти коронавірусу, а й до появи Т-лімфоцитів, які можуть зіграти вирішальну роль у боротьбі з COVID-19.

Чи готова Львівщина до вакцинації

Директорка лабораторного центру МОЗ на Львівщині Наталія Іванченко у коментарі ІА Дивись.info розповіла, що, згідно з останньою  інформацією, яку оприлюднив міністр охорони здоров'я, в Україну приїде вакцина компанії AstraZeneca, вироблена на заводі Serum Institute в Індії, називається CoviShield.

«Коли вакцина приїде на Львівщину і в якій кількості, ця інформація відсутня. Готові ковідні бригади вакцинувати, є списки людей ковідних лікарень, працівників закритих організованих колективів для людей старшого віку, екстреної медичної допомоги, вірусологічної лабораторії, які працюють з ковідом. Ця робота є зроблена. Будемо знати, коли приїде вакцина, відповідно, зможемо інформувати більш детально», – сказала Наталія Іванченко.

У департаменті також зазначили, якщо ж станеться так, що будуть задіяні до вакцинації два різні виробники вакцини, в такому випадку будуть керуватись інструкцією Міністерства охорони здоров'я – тоді будуть знати кого і якою вакциною можна вакцинувати. 

Нагадаємо, як попередньо повідомляли, що кількість людей, яких буде провакциновано першими становить на Львівщині близько 6 тисяч.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: