Депутати не проголосували за збереження вілли Стеткевича

вілла 11
Фото: VICTOR HALCHYNSKYY

Депутати Львівської міської ради не підтримали петицію про збереження вілли Стекевичів.

Електронна петиція передбачала збереження кам'яниці Стеткевича на вул. Замарстинівській, 213 і перетворення її на громадський простір.

Петиція була зареєстрована ще 13 жовтня минулого року і станом на 29 листопада 2020 року цього року набрала необхідних 500 голосів для винесення її на розляд депутатів.

У ній йшлося, що  кам'яницю Стеткевичів збираються знести під забудову.

«Кам'яниця Стеткевичів на Голоско, по вулиці Замарстинівській, 213, є однією із найстарших та найкрасивіших на Голоско. Свого часу цей дім належав подружжю львівських меценатів Стеткевичів. До недавнього часу будинок був пам'яткою архітектури, але нещодавно за рішенням суду втратив цей статус. Будинок збираються знести під забудову. Хочу наголосити, що новобудови є важливими інвестиціями для міста, проте не на місці історичної та єдиної у своєму роді будівлі для львівського мікрорайону Голоско. Це знакове місце для нашої громади можна перетворити на музей чи інший громадський простір, який буде служити місцем відпочинку також і для жителів прилеглих новобудов. Закликаю підтримати петицію та долучитися до збереження історичної забудови Голоска», - наголосив автор петиції Василь Гаврилишин.

Як пояснила начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко, будівля була внесена до переліку пам’яток ще у 1993 році. Однак теперішній власник звернувся до ЛОДА і оскаржив це рішення в суді. За словами посадовиці, будівля на вул. Замарстинівська, 213 можливо вже не відповідає критеріям пам’ятки архітектури, але однозначно відповідає критеріям пам’ятки історії.

Втім петицію підтримали лише 19 міських обранців.

Нагадаємо, 20 листопада 2020 р виконавчий комітет ЛМР прийняв рішення «Про збереження статусу будинку на вул. Замарстинівська, 213 у м. Львові».

Як повідомляв тоді заступник міського голови Львова Андрій Москаленко місто отримало відповідь від ОДА, де сказано, що їхня консультативна рада розглядала питання статусу вілли Стеткевичів і прийняла рішення про виключення даної кам’яниці з переліку пам’яток. Відповідні документи були скеровані у Міністерство культури.

«За дорученням міського голови Львова, ми працювали над тим, як зберегти пам’ятку на вул. Замарстинівська, 213. Адже маємо рішення суду, яке вважаємо не правочинним, про скасування цього статусу. Це питання ми у жовтні 2020 року обговорювали на засіданні виконавчого комітету. Тоді було озвучено, що позиція міської ради однозначна — будинок на вул. Замарстинівська, 213 має зберегти свій статус пам’ятки, який йому надано у 1993 році. З цього приводу ми також звернулися до обласної адміністрації, позаяк цей будинок їхній, однак отримали цікаву і дивну відповідь - ОДА це питання розглядала на засіданні їхньої консультативної ради, і було підтримано рішення, щоб віллу Стеткевичів виключити з переліку пам’яток. Також ОДА надали всі документи в Міністерство культури, щоб виключити цей будинок з переліку пам’яток. Натомість ми, як міська рада, однозначно за збереження статусу цього будинку, і прийняте рішенням виконавчого комітету визначаємо збереження статусу пам’ятки будинку на вул. Замарстинівська, 213. Ми доручили нашому комунальному підприємству МЦІТ зберегти незмінними дані про цей будинок на порталі відкритих даних, і визначили ще раз звернутися до обласної адміністрації і Мінкульту з цього приводу», - розповів тоді Андрій Москаленко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: