Леся у пісні: підбірка музичних композицій на вірші нинішньої ювілярки (відео)

леся пісні

Одним із найвідоміших творів Лесі Українки була «Лісова пісня», в іншому знаковому творі – «Contra spem spero» вона обіцяє «серед лиха співати пісні», а ще в одному – слухає дзінку і голосну пісню весни про «любов, молодощі, радощі і надії».

Та й сама Лариса любила співати, зберігся навіть запис її виконання народної пісні, однак не дуже якісний.

Вся творчість поетеси пронизана українською мелодикою, тож не дивно, що чимало творів Лесі в поклали на музику, перетворивши на пісні. ІА Дивись.info пропонує вашій увазі 9 пісень на слова сьогоднішньої ювілярки.

«Плющ»

Минулої зими пісню на вірш Лесі Українки написав лідер популярного гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк. Він розповідав, що написав цю пісню легко і  вона врятувала його від глибокої депресії.

«Досадонька»

Цю пісню Леся Тельнюк написала ще в 1982 році, виконувалася лише на концертах. Прем’єрою пісні в ефірі можна вважати живе виконання на телебаченні в Торонто (1993), а ще через рік було зроблено перший студійний запис для альбому «Леся і Галя» (1994).

«Голубка»

Львівський рок-гурт «Королівські зайці» поклав на музику вірш «Голубка». Оптимістичний твір увійшов до альбому «Серце-місяць» 2011 року.

«Сон»

Фольклорні мотиви в творчості Лесі Українки надзвичайно потужні. Не дивно, що фолк-гурт «Почайна» створив уже кілька пісень на слова поетеси. Зокрема «Сон» за віршем  «На давній мотив», що його дует виконав на гала-концерті «Червоної Рути» в 2001-му.

«Лісова пісня»

Співачки Shy та Іра Кульшенка випустили акустичну пісню «Лісова пісня» та кліп на неї. У треці використана частина промови Мавки під час її знайомства з Лукашем із п’єси «Лісова пісня» Лесі Українки.

«Давня весна»

Творчість Лесі отримує і американський акцент. Виконавиця українського походження Tetiana Maria виконала ліричну пісню на слова української поетеси.

«Стояла я і слухала весну»

Alex & Elina - музичний гурт, який виконує pop з елементами contemporary jazz. Вони теж знайшли в творчості Лесі Українки текст, який припав до душі.

«Вечірня година»

Щоби співати вірші Лесі, не обов’язково бути професійним музикантом. Якісне виконання від школярів із Ковельського району на Волині.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: