У НСЗУ розповіли, за скільки часу має прибувати «швидка» до пацієнтів

коронавірус
фото ілюстративне

Національна служба здоров’я уклала договори з 25 центрами екстреної медичної допомоги та на сьогодні виплатила їм понад 16 млрд грн за надання екстреної допомоги пацієнтам.

Про це під час брифінгу розповіли у відомстві.

За даними електронної медичної інформаційно-аналітичної системи з оптимізації роботи оперативно-диспетчерських служб центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, екстрену допомогу українцям надають понад 38 тисяч працівників. З них - понад 5200 лікарів, 18 тисяч середнього медперсоналу, понад 1700 диспетчерів, понад 4 тисячі молодшого медперсоналу та майже 11 тисяч водіїв.

Екстрена медична допомога за номером 103 є безоплатною. Людина отримує її незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Також для виклику швидкої не потрібно електронне направлення.
Щодо швидкості прибуття бригади екстреної медичної допомоги. В залежності від стану пацієнта є категорії звернень. І саме це впливає на час доїзду швидкої. Це - критичні, екстрені, неекстрені та непрофільні звернення.

За зверненнями, що належать до категорії критичних, час прибуття становить 10 хвилин з моменту звернення до диспетчера центру екстреної медичної допомоги. Критичне звернення означає, що пацієнт у критичному стані і потребує реанімаційних заходів. Це стан, який супроводжується відсутністю дихання, неефективним диханням, масивною крововтратою чи кровотечею.

При екстреному зверненні час прибуття - 20 хвилин. Екстрене звернення означає, що пацієнт перебуває у невідкладному стані, який супроводжується порушенням свідомості, ознаками кровотечі, ознаками гострого коронарного синдрому, ознаками гострого мозкового інсульту, розладами дихання, а також іншими відповідними скаргами та ознаками.

До категорії неекстрених належать звернення стосовно пацієнта, стан якого не є невідкладним і не погіршиться через відтермінування надання медичної допомоги, проте він потребує оцінки стану здоров’я медичним працівником. У таких випадках диспетчер, в залежності від ситуації, або рекомендує пацієнту звернутися до свого сімейного лікаря чи найближчої лікарні, що працює цілодобово, або направить до пацієнта бригаду, яка не виконує критичні або екстрені виклики.

Непрофільні звернення це ті, при яких стан пацієнта не є невідкладним та не потребує медичної допомоги бригадою швидкої. У таких випадках диспетчер рекомендує пацієнту звернутися до свого сімейного лікаря або надасть дистанційну медичну консультацію.

Навіть при критичному та екстреному виклику час прибуття 10 та 20 хвилин не враховує таких обставин як ускладнений дорожній рух, метеорологічні умови, сезонні особливості, епідеміологічна ситуація тощо.

«Будьте відповідальними. Надавайте достовірну інформацію диспетчеру, який відповість на дзвінок за номером 103. Не можна перебільшувати наявні симптоми, щоб диспетчер направив бригаду за екстреним випадком до пацієнта, який, наприклад, має скарги на температуру і при цьому ще не прийняв жарознижувальні ліки. Бо тоді людина з підозрою на інфаркт чи інсульт, яка справді потребує екстреної допомоги, може її не дочекатись», - додають у Нацслужбі здоров'я.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: