Чому депутати відмовляються затверджувати запропонований Садовим бюджет розвитку Львова

DSC_9615

Депутати Львівської міської ради під час учорашньої сесії не розглядали проєкт бюджету розвитку на 2021 рік, який планувалося затвердити.  

Депутати Львівської міської ради під час учорашньої сесії не розглядали проєкт бюджету розвитку на 2021 рік, який планувалося затвердити.

Втім напередодні сесії, під час колегії це питання виключили з порядку денного відправивши на доопрацювання.

«Попередньо, йдеться про 3,7 млрд грн, що становить майже третину всього річного бюджету громади Львова. Ставитись до цього маємо з особливою відповідальністю, тому припиняємо практику голосування за «кота у мішку» і беремо два тижні для остаточного, скрупульозного доопрацювання», - пояснив секретар ради Маркіян Лопачак.

Каменем спотикання стали зокрема борги, які наробила виконавча влада міста за попередній роки.

Зокрема, фракція «Європейська Солідарність» заявила, що виконавча влада Львова провалила підготовку бюджету розвитку.

«Такий висновок зробили депутати фракції після обговорення цього питання на засіданні 22 лютого. Члени фракції наголосили на тому, що через певні причини підготовка бюджету розвитку до розгляду відбувається непрозоро та неконструктивно. По-перше, немає чіткості у розумінні щодо його частки, яку потрібно виділити на покриття боргових зобов'язань Львівської міськради за 2020 рік, а також на початок 2021 року. Депутати усвідомлюють, що місто повинно виконати свої зобов'язання перед виконавцями, підрядниками та кредиторами, щоб не втратити їхню довіру. Однак виконавча влада ігнорує вимогу депутатів надати вичерпний перелік боргових зобов'язань Львова. Лише після того, як ми відокремимо кошти на покриття боргів, у депутатів з'явиться розуміння того, яку ж реально суму Львів може виділити на фінансування нових проєктів. Зрозуміло, що цих коштів буде недостатньо для того, щоб задовольнити всі запити», - заявив голова фракції Петро Адамик.

На думку депутатів з «Європейської Солідарності» виконавча влада, не виробила та не представила бачення щодо пріоритетів розвитку Львівської громади з врахуванням потреб всіх територій, а також потреби швидкої реакції на виклики, які пов'язані з коронавірусом. А це також суттєво гальмує завершення процесу підготовки проєкту бюджету розвитку до ухвалення.

Відтак, фракція звернулася до керівництва виконавчої влади Львова, передусім міського голови Львова Андрія Садового, з вимогою виправити ці недоліки та пришвидшити підготовку всіх матеріалів й документів, які необхідні для ухвалення бюджету розвитку Львова.

Своєю чергою, голова комісії фінансів і планування бюджету ЛМР, представниця фракції «Варта», Наталія Шелестак, назвала  бюджет розвитку «бюджетом повернення боргів».

«Виявилося, що, окрім боргів за кредити, лізинги, облігації, місто має ще й багато поточних боргів перед підрядниками. Наразі все виглядає так, що бюджет розвитку лише має таку назву, а насправді є бюджетом повернення боргів. І треба точно знати: якою є ця заборгованість. Ми свідомі, що її треба закрити, що маємо розрахуватися за виконані роботи. І тільки після цього можна щось планувати надалі», - пояснила Наталія Шелестак.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: