Від приватизації і оренди держмайна на Львівщині планують отримати понад 600 мільйонів гривень

630_360_1516282431-3694

У минулому році завдяки приватизації державного майна на Львівщині до державного бюджету було залучено 126 млн грн надходжень.

Про це під час брифінгу розповів заступник голови Фонду державного майна України Костянтин Кошеленко.

«Це 22 об’єкти, які отримали нових власників, які будуть їх модернізувати та створювати нові робочі місця. Це удвічі більше, аніж зароблено у 2019 році та у 5 разів більше, ніж у 2018-му. Маємо високий потенціал із 46 об‘єктів в переліку, який в 2021 році дозволить залучити не менше 610 млн грн надходжень до бюджету, модернізувати активи, які давно цього потребують, та створити можливості для бізнесу. Наша мета – залучення інвестицій в місцеву економіку через приватизацію та оренду. Приватизація дозволить замість витрат на утримання непрофільних активів отримати кошти на корисні для регіону речі від зростання надходжень до місцевого бюджету та створити нові робочі місця», - розповів Костянтин Кошеленко.

Як приклад він навів приватизацію спиртзаводів, які в більшості вже не працювали, що має залучити до бюджету 226 млн. грн.

Приблизно тисячу об’єктів, які розташовані на території нашої області і їх власником є держава, сьогодні здаються в оренду. Проте приміщень, які не використовуються, значно більше. Відтак, важливим завданням є їх раціональне використання, чи це продаж чи здача в оренду.

«Основні активи виносяться на аукціон, відтак кожен може отримати інформацію про той чи інший об’єкт та учасників торгів. Тобто, якщо є державне майно, то має бути реальна ціна, реальна приватизація чи реальна оренда. Державне майно має бути використане ефективно, бо задіяні виробничі приміщення – це робочі місця і податки в місцеві бюджети»,- розповів голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Як розповів керівник відділення ФДМУ по Львівській, Закарпатській та Волинській областях Владислав Калинець, серед великих об’єктів, які цьогоріч  плануються до приватизації є Дашавський завод композиційних матерів та Львівський ювелірний завод.

«Є низка інших державних підприємств та інститутів та менших об’єктів, які можна використовувати як офіси. Кількість об’єктів, які плануються до приватизації цього року, ще може бути збільшена», - розповів Владислав Калинець.

За словами Максима Козицького, зараз в області спільно з відділенням ФДМУ триває інвентаризація держмайна формування відкритого переліку об’єктів, які можна приватизувати чи орендувати.

«Потенційні орендарі та покупці мають мати широкий і рівний доступ до цієї інформації, бути в конкурентному середовищі», - додав голова ЛОДА.

Як пояснив Костянтин Кошеленко, відповідно до процедури, спершу Кабмін приймає рішення про включення об’єктів до переліку приватизації. Опісля Фонд держмайна готує об’єкт для приватизації. Це юридична та технічна документація, фотографії, які максимально «розкривають» об’єкт. Усю інформацію публікують на сайті https://privatization.gov.ua// і потенційний інвестор має місяць до оголошення конкурсу, щоб ознайомитись з нею, відвідати підприємство тощо. Після проведення на майданчику Prozorro.Продажі аукціону, переможець укладає договір, сплачує гроші до бюджету у починає управляти підприємством.

Фонд держмайна також розробив новий комплексний законопроєкт про приватизацію. Згідно з ним пропонується 10% коштів від приватизації малих об’єктів передавати місцевим громадам для розвитку регіону.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: