Які свята відзначають 26 лютого (іменини, народні прикмети)

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 26 лютого в Україні і світі.

Свята та події 26 лютого

День кримського спротиву російській окупації — пам’ятна дата на річницю проведення мітингу кримських татар та українців у місті Сімферополі на підтримку територіальної цілісності України. Відзначається згідно з постановою Верховної Ради України № 3807 від 2 лютого 2016 р. «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2016 році».

Цього дня 2014 року у Сімферополі відбувся мітинг кримських татар на підтримку територіальної цілісності України та проти проведення позачергової сесії Верховної Ради Криму. 25 лютого під будівлею кримської Верховної Ради відбувся проросійський мітинг, організований організацією «Кримський фронт» та «козацькими» організаціями. Учасники акції вигукували проросійські гасла та вимагали відокремлення від України шляхом проведення референдуму. Перед мітингувальниками виступив голова Верховної Ради АРК Володимир Константинов, який оголосив про проведення 26 лютого позачергової сесії. У ЗМІ з’явилася інформація про те, що на сесію може бути винесено питання про вихід Криму зі складу України. 26 лютого під стінами Верховної Ради АРК паралельно відбулися 2 акції: проукраїнський мітинг, організований Меджлісом кримськотатарського народу, котрий зібрав до 10 тисяч учасників, та проросійський чисельністю близько 700 осіб, ініціатором якого стала партія «Руська єдність». Через незадовільні заходи безпеки, вжиті правоохоронцями, між проукраїнськими та проросійськими учасниками мітингів сталися сутички, у результаті чого загинули 2 людини. Проросійський мітинг був відтіснений до внутрішнього двору кримської Верховної Ради, а призначена днем раніше сесія парламенту була скасована. На наступний день озброєні російські спецпризначенці захопили будівлю Верховної ради АРК.

26 лютого відзначається вельми оригінальне свято — День неквапливості (або День повільності). Ідея створення такого свята належить італійцям. Саме вони – дуже активний і емоційний народ – вперше відзначили День неквапливості у 2007 році, з метою неквапливо насолоджуватися життям в кожен його неповторний момент.

26 лютого 1994 на XVII Олімпійських зимових іграх в Ліллехаммері в Норвегії 16-річна фігуристка Оксана Баюл стала першою в історії незалежної України олімпійською чемпіонкою.

Іменини 26 лютого

Цього дня іменини святкують: Мартиніян, Світлана, Зоя, Стефан, Семен, Артем, Ганна, Фотинія, Тимофій, Злата, Тома та Зоя.

Народні прикмети 26 лютого

За народними прикметами, якщо на Мартініана танув сніг, то весна обіцяла бути сприятливою, і навпаки, похмурий день передвіщав холодну і затяжну весну. Якщо ввечері місяць був червоним, то наступного дня очікували вітер, тепло і сніг.

26 лютого було прийнято кликати зірки, щоб від їхнього сяйва очей прибуло зіркості. Наші предки окликали зірки, окликали померлих рідних і близьких, дивлячись довго в небо: «Від передвесняній височіні очам твоїм прибуде чистого сяйва і зіркості». Адже за довгі сутінкові зимові вечори чимало посиділи рукодільниці за тканьем, пряльем і вишиванням. І притупилося зір.

Святими угодниками сказано: «Що є світильник для тіла? Світильник для тіла є око. А коли б твоє око темно, то і в тілі твоєму темрява буде». Коли люди окликали по іменах своїх предків, вони вірили в силу родової пам’яті, знали, що всі їхні рідні у Господа на увазі і що можна попросити допомоги у Спасителя живуть на землі: «Олексій, Павло, Петро, Микола, Алевтина, Світлана… пішли-і-ти Божого світла зри-і-ти». При цьому обряді згадувалось і вимовлялося як можна більше імен. І представляли просили в ті хвилини коріння і гілки свого родового Древа життя у всій могучести. У селах і селах 26 лютого проводилися огляди молодят.

Молоді сім’ї збиралися разом і ділилися досвідом спільного життя. У Мартинианов день небажано було з’ясовувати стосунки – до згоди все одно не прийти, а посваритися можна було легко. Також небажано було приймати поспішних рішень. Не рекомендувалося в цей день прясти, вишивати, шити чи в’язати. Добре було зайнятися плануванням фінансових питань.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: