На Львівщині завершується реєстрація на участь у ЗНО: що потрібно знати

img-foto

За прогнозами Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти, на Львівщині участь у ЗНО візьме 254412 особа.

Про це рід час брифінгу розповіла директорка центру Лариса Середяк.

Цього року вперше обов’язковими є чотири предмети: українська мова і математика, історія України або іноземна мова, і ще один – на вибір випускника.

Щодо математики, то завдання рівня «профіль» складатимуть всі учні закладів де цей предмет вивчався поглиблено, незалежно, чи потрібно їм це для вступу. Всі інші учні можуть вибрати рівень «стандарт».

«Держава витрачає кошти, щоб навчати цих дітей 8-9 годин на тиждень і має право подивитися на результат цього навчання»,  - пояснила Лариса Середяк.

Також, цьогоріч  випускники вперше можуть складати ЗНО окремо з української мови та мови і літератури.

При цьому більшість випускників обирають українську мову та літературу.

«Ми прогнозували, що мову і літературу будуть обирати 40-60%, але цей предмет обирає 80%. Причини можуть бути різні. Такий формат запроваджено вперше і учні з вчителями  розуміють, що  210 хвилин на виконання завдання, це краще ніж 150. Отримавши в червні результати будемо бачити і аналізувати це нововведення», - розповіла Лариса Середяк.

Нагадаємо, на виконання завдань з української мови дається 150 хвилин. За це завдання учасник отримує дві оцінки – 12-бальну для атестату та 100-бальну для вступу до вишу. Якщо ж учасник обирає українську мову та літературу, то отримає 210 хвилин на виконання завдань і три оцінки -  12-бальну для ДПА , та дві 100-бальних -  з української мови та української мови і літератури.

«Який з предметів обирати – може знати лише випускник. Потрібно дивитися умови прийому до вишів», - пояснила Лариса Середяк.

Реєстрація на основну сесію ЗНО триватиме до 5 березня.

«До цієї дати за поштовим штемпелем можна надіслати заяву на реєстрацію, на перереєстрацію, на зміну предмету, на все те, що хочуть змінити випускники.  Це не стосується бакалаврів, які хочуть поступати у магістратуру  - для них реєстрація буде  у травні», - пояснила Лариса Середяк.

У травні також буде окремий етап реєстрації для певних категорій учасників – це учасники АТО, учні з окупованих територій, системи пенітенціарних закладів і шкіл, які в силу певних причин не змогли зареєструватися у березні.

Також, до 30 квітня всі учасники зможуть завантажити зі своїх інформаційних сторінок запрошення-перепустки, в яких буде вказано місце та час тестувань.

Щодо пробного ЗНО, то з 25 березня на інформаційних сторінках учасників будуть розміщені запрошення-перепустки.

За словами Лариси Середяк пункти пробного тестування, яке відбудеться 10 квітня, створені в усіх районах та містах обласного значення. Щодо іноземних мов, то пробне ЗНО відбуватиметься у Львові, Дрогобичі, Самборі, Стрию та Червонограді.

У випадку неучасті особи, у пробному ЗНО, сплачені кошти не повертатимуть. Натомість такі особи мають право отримати примірник тестового зошита та інформаційний  бюлетень. Для цього їм потрібно буде у триденний термін звернутися за адресою вказаною у запрошенні-перепустці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: