«Супершкола»: як маленькі і великі зірки фільм знімали

школа 66

Книга, пісня чи кінофільм можуть стати цікавішими тоді, коли герої близькі читачу, схожі на нього.

Насамперед це стосується дітей. Чи то магічні пригоди Гаррі Поттера, чи класичний «Сам удома» або ж душевний «Паддінгтон» – ці стрічки легко завойовують серця юного покоління.

Зовсім до недавнього часу українське кіно нічим схожим похвалитися не могло. Лише впродовж останніх років на екрани вийшло кілька фільмів та серіалів про життя дітей і підлітків. І ось настала черга мюзиклу. Фільм-мюзикл «Супершкола» про життя дітей-підлітків і їхніх вчителів від українського продюсерського центру «Кадрики» – чи не перший в історії українського контенту, який розповідає про ті моменти, що найбільше хвилюють дітей у шкільному віці. Акторами в ньому виступили також здебільшого школярі.

«Супершкола» – це про дитячі емоції

Ідейним натхненником та автором кінострічки є тележурналістка і засновниця продюсерського центру «Кадрики» Ірина Климович. Вона розповіла про те, як важливо зараз створювати телепродукти такого типу, залучаючи дітей до творчої роботи, розвиваючи їхні унікальні здібності.

«Фільм розрахований на аудиторію глядачів від 6 до 16 років. Адже саме школярі найкраще розуміють, як це – бути у школі, проводити там дуже багато часу і чим цей період важливий. Фактично весь час у школі ми є з нашими педагогами, вихователями. Й ідея фільму також полягала в тому, щоби підкреслити особливості кожного вчителя – історії, географії, музики, також першого вчителя. Ми намагались передати емоції, які викликають ті чи інші педагоги. Бо вони є тими, хто першими несе у наше життя інформацію, якою ми насичуємось і користуємось впродовж усього життя», – каже Ірина Климович.

Продюсерка розповідає, що зйомки розпочались торік, у листопаді. Над фільмом працювали режисери та сценаристи творчої команди «Кадриків», сценаристом виступила викладачка з акторської майстерності, а також акторка Першого театру для дітей та юнацтва Юлія Кузьмяк. Дітей до цієї роботи не залучали, лише до акторської. Для них повністю прописали сценарій, відповідно до їхніх ролей.

«Працюючи з дітьми, треба розуміти, що в кожного є свій характер, темперамент, харизма. І, відповідно, до учасників фільму ми розписували сценарій, намагались дати кожному головну роль. Звісно, є у фільмі й другорядні ролі, однак всі мали можливість себе проявити», – зазначає пані Ірина.

Успішна робота – злагоджена робота

У продюсерському центрі впевнені: робота над будь-яким телевізійним продуктом полягає в організованій співпраці. Адже дуже важливо, щоби всі разом взаємодіяли.

«Нам це вдається прекрасно. Колективу, акторам і, звичайно ж, батькам – їм усім треба віддати належне, адже вони прислухались до кожної рекомендації і робили все для того, аби фільм став успішним», – каже Климович.

Родзинкою фільму були  впізнавані зірки телеканалів – Лесик Сам  і Тарас Стадницький. Вони ділились своїм досвідом з юними акторами та надихали до нових звершень.

«Залучити Лесика і Стадницького було зовсім неважко, адже вони підтримують наше майбутнє. Вони абсолютно педагогічно проявляли себе з дітьми, адже обидва є батьками, мають свої власних дітей. Зокрема донечка Тараса Стадницього теж знімалась у нашому фільмі, і він до всього ставився ще й по-батьківськи відповідально.

Бюджету фільму фактично нема, тому треба розуміти, наскільки важливо було емоційно підтримати і мотивувати наше майбутнє до розвитку. Український контент, українське кіно вмирає, а дитячого контенту просто нема. Його можна знайти лише в ютубі, де кожен може викладати відео. А телевізійний продукт хорошої якості потребує великих ресурсів та інвестицій. Тому окрема подяка Тарасові Стадницькому та Лесику, які залюбки поділилися своїм досвідом і знаннями», – резюмувала засновниця продюсерського центру.

Як проходив кастинг до фільму

Ірина Климович розповідає, що не кожен може знятись у фільмі, адже потрібно володіти багатьма навиками. У продюсерському центрі «Кадрики» навчають всьому. Та, крім отриманих знань, треба мати ще й велике бажання багато працювати.

«Щодо кастингу, то насправді далеко не кожен може зіграти роль у фільмі. Тут потрібні сценічне мовлення, ораторська майстерність, акторська. Це все є складовими для того, щоби можна було зіграти ту чи іншу роль. У «Кадриках» ми навчаємо різноманітних видів творчості: вокалу, хореографії, акторської майстерності, а також сценічного мовлення. Всі, хто у нас навчається, мають багато з цих навиків.

Я розробила свою власну методику – методику Ірини Климович – про розвиток особистості, за допомогою якої ми знаємо найкращі підходи для розвитку дитини, як відкрити у ній талант на 100%. Ми доводимо у своїх працях, а також у книжці «Формування успішної особистості», що все залежить від праці. Наші учні дуже добре знають, що 10% таланту є у кожного, а 90% праці зробить з вас успішну особистість. Ми над цим працюємо і знаємо, як це робити. Педагоги знають ці методики, в нас кожна дитина може розвинути свій талант», – каже авторка фільму.

Втім, у зйомках «Супершколи» брали участь не лише вихованці продюсерського центру «Кадрики».

«Були в нас новачки, які до нас не ходять, але пройшли певне навчання онлайн. Деякі діти є дуже індивідуальними, ми їх спеціально запрошували. Для прикладу, Мілана Кащук – дівчинка, яку ми побачили в інтернеті, побачили, як вона знімає відео для Тік-ток, яка вона енергійна і драйвова, має свій почерк. У підсумку ми її запросили до зйомок і дали їй роль тік-токерки і блогерки.

У неї одна з головних ролей, а разом із тим – дебют як вокалістки, так і акторки. Ми пишаємося тим, що дівчинка насправді влилася в колектив і стала однією з найяскравіших зірок. І сьогодні моя маленька донечка ходить і співає: «Я – Мілана-суперстар», – розповідає Ірина Климович.

Робота з дітьми

«Працювати з дітьми набагато легше команді, яка багато років займається розвитком дітей, – наголошує Климович. – У нас продюсерський центр, центр творчості, центр театрального мистецтва, телерадіокомпанія. Ми понад 12 років займаємось дітьми і нам з дітьми легше. Це наш профіль. Я взагалі вважаю, що кожна людина має займатись тим, чим вона вміє займатись досконало. Ми знаємо психологію дітей, знаємо багато педагогічних підходів, багато консультуємо, навчаємось і розуміємо, що діти на сьогодні є надзвичайно інтелектуальними, потребують особистісного підходу. І цей підхід ми забезпечуємо, адже впродовж 12 років займаємось їхнім творчим вихованням».

У продюсерському центрі «Кадрики» розповідають: мали навіть таких вихованців, які не вміли розмовляти і навіть читати, попри те, що навчалися вже в 3-4 класі.

«Ми дуже віримо в кожну дитину, співпрацюємо з батьками, і я завжди кажу: хочете виховати дитину – почніть з себе. Наші батьки є дзеркалом дітей. Працювати з дорослими важче, бо вони вже сформовані, мають певне бачення і завжди розуміють, що вони від цього хочуть. А дітям можна давати певний напрямок і це надзвичайно спрощує роботу на знімальному майданчику», – зазначає Ірина Климович.

Творчість, що надихає

У «Кадриках» усьому навчають мистецтвом. У конкретному випадку – кіномистецтвом. Через фільм, впевнені автори проєкту, їхні учні зможуть досягати нових можливостей і успіхів.

«Ми відкриваємо нові особистості, вони досягають успіху у світі кіно, телебачення, журналістики, блогерства. Стають відомими та успішними, – ділиться досягненнями очільниця центру. – Серед нас є успішні політики і юристи, адже мистецтво говорити – це найкраще і найскладніше мистецтво, яке є сьогодні. Адже світ інтернету забирає у нас мову. Я вважаю, що проблема України не є в українській чи російській мові, проблема є в тому, що наші діти розмовляють мовою гри. Усі надзвичайні скорочення, сленги, «хайпи» – це все є великою проблемою. Тому в нашому центрі ми розвиваємо ораторську майстерність, і це є найважливішим завданням.

Продюсерський центр «Кадрики» може похвалитись безліччю талановитих випускників, як-от Дмитро Хвостенко – вокаліст, бізнесмен, Марта Рак – вокалістка, учасниця «Голосу країни», Софія-Ніколь Дранова – найвідоміша дитяча блогерка світу, Діанка Горб'як – під псевдонімом «Сова».

Прем’єра «Супершколи» вже відбулася в «Кінопалацах». Тепер юні кіномитці мріють, аби їхню працю гідно оцінили телепродюсери всеукраїнського рівня. Ірина Климович обіцяє, що невдовзі фільм можна буде побачити на багатьох телеканалах. Варто лише слідкувати за анонсами на сторінках «Кадриків» у соціальних мережах.

Мар'яна ТКАЧЕНКО

Фото: продюсерський центр «Кадрики»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: