На Львівщині медики розповіли про небезпечний вірус, який може викликати рак

лаборатор

4 березня - Всесвітній день боротьби з вірусом папіломи людини (ВПЛ).

4 березня – Всесвітній день боротьби з вірусом папіломи людини (ВПЛ).

У Львівському обласному онкологічному центрі повідомили, що з 4 до 11 березня оголошено тиждень обізнаності про папіломавірус людини та рак шийки матки. Цим заходом лікарі хочуть нагадати жінкам вчасно проходити обстеження, для раннього виявлення різних захворювань, зокрема таких небезпечних, як рак шийки матки, що викликає ВПЛ.

Орест Тріль, заступник директора онкологічного центру у Львові розповів, що вірус папіломи людини пов'язують з раком шийки матки. Майже 100% раку шийки матки мають в собі геном ВПЛ, також цей геном мають і інші онкозахворювання.

«Є раки, які пов'язані саме з вірусом. Якщо взяти всі ці раки, то 50% припадає на вірус папіломи людини. Тобто, якщо порахувати всіх жінок у світі, то, за статистикою, 500 тисяч щороку захворівають на рак шийки матки. З них 260 тисяч жінок помирає від цієї недуги.

Найнижчий показник (4 випадки на 100 тисяч) характерний для північних країн (наприклад, Фінляндія, Норвегія), бо там вже віддавна працюють скринінгові програми. Для України, в цілому, і для Львівської області, зокрема, характерний середній рівень – приблизно 17-20 випадків на 100 тисяч виявляють щороку. Це в порівнянні з іншими країнами багато.

Найбільша небезпека полягає в тому, що рак шийки матки не має специфічних ранніх симптомів, а нехтування щорічним обстеженням (скринінгом) призводить до того, що хворобу виявляють на пізніх стадіях.

Лікар пояснює, що є декілька шляхів подолання небезпечного ВПЛ.

«Вакцинація від ВПЛ – первинна і найбільш ефективна у віці від 9 до 14 років. У Львівській області приймають декілька років підряд обласну програму, виділяють кошти для закупівлі цієї вакцини для дівчаток. Вакцинуватись можна безкоштовно», – каже Орест Тріль.

Однак після вакцинації потрібен час, аби вона показала свою результативність проти раку шийки матки.

«Загроза раку шийки матки з'являється у віці з 25 до 35 років. У цьому віці найактивніше виявляють РШМ. Тому, вакцинуючи підлітків, результати можна буде побачити щонайменше через 10 років.

Другий шлях - це активний скринінг, раннє обстеження. Вакцинація не скасовує участі жінок у перевірці свого стану здоров'я. Раніше було запроваджено - всіх жінок раз на рік перевіряти на цитологію, але у світі вже провели низку досліджень і визначили, що достатньо робити скринінг бодай раз на три роки, якщо попередні результати були нормальні. Дані вводять в електронний реєстр, і ми вже знаємо, що ця жінка є вакцинована, а ця обстежена. Тих, хто не обстежувався і не вакцинувався, треба переконувати це зробити.

Ми активно зараз просимо, щоб сімейні лікарі розповідали своїм пацієнтам, що такі процедури є обов'язковими, у попередженні захворювань. Закликали приходити на обстеження», – зазначає пан Орест.

Лікар каже, що у Львівській області у рамках впровадждження проєкту «Онкопревенції» - в онокцентрі є високоясна цитологічна лабораторія. Її обладнали за останнім словом техніки.

«Львівська область проводить цитологічні дослідження на рівні Франції чи Британії (до речі, впровадження проєкту починалося зі стажування наших провідних фахівців у штаб-квартирі IARC – Міжнародної організації з дослідження раку у Ліоні, Франція) , які славляться хорошими скриніговими результатами», - зазначив Орест Тріль.

Медики також зауважують, що коронавірус дуже повпливав на виявлення раку шийки матки у жінок.

«Медпрацівники, гінекологи через коронавірус стали менш доступні, адже перед приходом до спеціаліста пацієнту треба проходити тестування на коронавірус. Минулий рік дуже багато жінок не дійшли до цитологічного обстеження. Ми мали різке падіння медичних оглядів.

Скажімо, по Львівські області були позаминулого року 410 тисяч, а за 2020 рік 200 тисяч обстежень. Це майже наполовину менше. Це дуже тривожить, адже якщо на пізніх стадіях виявляти рак шийки матки, то лікуванню він піддається значно важче, аніж виявлений швидше», – підкреслив лікар.

Довідка

У 2006 році вперше клінічно була схвалена вакцина від вірусу папіломи людини. Два роки після цього, як щеплення почали використовувати, побачили, що вакцина дійсно є ефективною і захищає від повторного інфікування.

Зауважимо, щороку у світі рак шийки матки виявляють більше ніж у 600 тисяч жінок. В Україні щорічно виявляють у 7500 жінок, з яких 2500 помирають (серед них 500 працездатного віку).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: