Податкова допомагатиме громадам Львівщини наповнювати місцеві бюджети

9949a668ee7a056362649936eec3b0ab

Меморандум про співпрацю підписали сьогодні Львівська обласна  державна адміністрація, Львівська обласна рада та Головне управління ДПС у Львівській області.

Йдеться про співпрацю у сфері податкового законодавства, вирішення питань оподаткування та пошуку додаткових резервів надходжень до місцевих бюджетів.

Як запевнив голова ЛОДА Максим Козицький, метою Меморандуму не є посилення фіскального тиску на громади, а формування узгоджених дій, спрямованих на збільшення дохідної частини місцевих бюджетів.

«Я вважаю неприпустимим те, що окремі населені пункти мінімізують надходження до місцевих бюджетів з акцизного податку на тютюнові вироби та алкогольні напої. Тому одним із завдань Меморандуму є вирішення цієї проблеми. Цей документ має посилити співпрацю з ДПС і наслідком такої співпраці має стати якісний розвиток громад», - заявив голова ЛОДА.

Сторони, які підписали меморандум, будуть допомагати у пошуку додаткових резервів надходжень до місцевих бюджетів, надавати необхідну інформацію, створювати спільні робочі групи для проведення консультацій, готувати пропозиції розв'язання питань, які виникають у сфері адміністрування податків та зборів, зокрема її оптимізації.

«На Львівщині маємо 73 об’єднані територіальні громади, проте ще не всі вони є достатньо фінансово спроможними. Керівників громад треба навчити приймати вірні управлінські рішення, налагодити комунікацію з бізнесом, який працює на їхніх територіях, щоб структури ОТГ правильно здійснювали адміністрування податків і зборів до місцевих бюджетів. Фінансовий ресурс є найважливішим для громад, які тепер мають будувати власну стратегію розвитку», - пояснила голова облради Ірина Гримак.

Начальник Головного управління ДПС у Львівській області Ігор Комендат розповів, що у межах меморандуму планують напрацювати «паспорт громади». Цей документ міститиме інформацію про ресурси й можливості кожної ОТГ.

«Це буде «паспорт громади» з великою кількістю інформації, яка не завжди є у відкритому доступі. У процесі спільних консультацій і навчань маємо дати громадам знання про те, як їм планувати доходи в бюджет. Вперше за роки незалежності, ніхто, крім громад, у їхніх податках не зацікавлений. Ці гроші мають бути витрачені на інфраструктуру, школи, дитсадки, благоустрій на місцях, для людей, які мешкають на території громади», - зазначив  Ігор Комендат.

Реалізовувати меморандум розпочнуть у кількох пілотних об’єднаних територіальних громадах. На основі зібраних даних буде напрацьовано уніфікований документ для всіх громад Львівщини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: