У Львові прооперували чоловіка, який під час гоління заніс смертельну інфекцію

лік
Фото: клінічна лікарня

Команда хірургів Центру хірургії та відділення щелепно-лицевої хірургії врятували життя чоловікові, який під час гоління заніс небезпечну інфекцію - некротизуючий фасції - що вражає м'які тканини тіла.

42-річного мешканця Львова госпіталізували у вкрай важкому стані, повідомляють у Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова.

У пацієнта все почалося з того, що передня частина шиї раптом почала поболювати, згодом виник набряк, почервоніння. Чоловік не міг до шиї доторкнутися, бо вона боліла, але іти на консультацію до лікарів не поспішав. Шість днів промучився вдома. Але коли на передній частині шиї з’явилися чорні плями, він звернувся до лікарів.

«Стан хворого був вкрай важкий. Окрім набряку на шиї з ознаками змертвілих тканин, набряки червоного кольору виявили на передній частині грудної клітки, лопатці, під пахвою тощо. Інфекція попала в кров й почала розповсюджуватися по організму. Виник так званий важкий сепсис, при якому перестають нормально працювати важливі органи і системи, різко падає тиск», – розповів завідувач першого хірургічного відділення Гнат Герич.

На той час інфекція вже потрапила у зону, де розташоване серце й інші важливі органи, що значно ускладнювало лікування пацієнта.

Гарантії, що пацієнта вдасться врятувати, ніхто не давав. Смертність у таких випадках становить понад 90%.

Пацієнта термінова прооперували. Лікарям вдалося за доволі короткий час зупинити розповсюдження інфекції й стабілізувати стан пацієнта. Але перед хірургами виникло інше питання: чим закрити великий дефект, який виник після висічення змертілих м’язів, шкіри на шиї?

Хірурги провели аутотрансплантацію – взяли зі стегна пацієнта поверхневий шар шкіри і закрили нею дефект на шиї. Операцію з пересадки шкіри проводили у два етапи. Зараз стан пацієнта задовільний. Усе найстрашніше уже позаду. Як тільки приживеться пересаджена шкіра, чоловіка випишуть з лікарні.

Аби не допускати запущених форм захворювання, хірурги радять при перших незрозумілих почервоніннях, набряках, що виникають на тілі, не гаяти часу і консультуватися з лікарями, щоб виявити інфекцію на ранній стадії і не дозволити їй потрапити у кров, бо тоді врятувати пацієнта дуже важко. Виживають лише одиниці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: