За рівні права: у Львові відбувся велелюдний жіночий марш (фоторепортаж)

IMG_7540

Сьогоді, 8 березня, в Міжнародний день боротьби за права жінок та мир, у Львові відбувся Жіночий марш.

Понад 500 учасниць та учасників пройшлися центром міста під гаслами про рівні права та з вимогою ратифікувати Стамбульську конвенцію, яка захищає постраждалих від домашнього насильства.

Марш традиційно щороку збирає прихильниць та прихильників боротьби за рівні права жінок і чоловіків у різних містах України. Мова ведеться також про подолання суспільних стереотипів щодо ролі жінки. Цьогоріч карантинні обмеження не завадили проведенню маршу, але учасниці та учасники були в захисних масках.
Ходу охороняли співробітники патрульної поліції та найгвардійці. Акція пройшла без порушень громадського порядку навіть попри те, що марш супроводжували противники ідеї рівноправ’я, які представляють організацію «Традиції і порядок».

Активісти організації щороку супроводжують марш, намагаючись спровокувать фем-активісток своїми плакатами й гаслами щодо ролі жінок в суспільстві, права на аборти та інших дражливих тем.

Учасниці ходи з року в рік вимагають ратифікації Україною Стамбульської конвенції, яку наша країна підписала ще кілька років тому, але так і не почала виконувати. Конвенція захищає права постраждалих від домашнього насильства та формує норми надання їм допомоги. Питання домашнього насильства в Україні стало особливо гострим через карантин, згідно з незалежними дослідженнями та статистикою правоохоронців з насильством у сім’ї за останній рік жінки почали стикатися на 40% частіше.

Лише за першу половину 2020 року поліція України зафіксувала понад 100 000 звернень через домашнє насильство. При цьому, за даними досліджень, лише кожна десята постраждала особа звертається до правоохоронців. Жіночі марші, які проходять в різних містах України 8 березня щороку піднімають питання боротьби з домашнім насильством в нашій країні.

Крім того, під рівними правами, за які виступають на марші, мають на увазі вирівнювання зарплат (офіційний розрив між зарплатами жінок та чоловіків в Україні становить 22% на користь останніх), справедливий поділ неоплачуваної домашньої роботи, подолання сексизму, стереотипів та упереджень щодо можливостей жінок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: