Без трудових книжок: як українцям призначатимуть пенсії

пенсії
Фото ілюстративне, з вільних джерел

Згідно із законом №3623, який підписав президент Володимир Зеленський, пенсії нараховуватимуть автоматично. Не потрібно буде звертатися до Пенсійного фонду, збирати довідки для підтвердження свого стажу.

Про це пише Обозреватель.

Закон про пенсійне забезпечення дозволяє українцям вилучати той час роботи, коли вони мали малі заробітки. Пенсійний фонд спочатку має рахувати так, як вигідніше майбутньому пенсіонеру. Але якщо раптом виникнуть проблеми, вже після призначення виплати можна буде звернутися до чиновників із проханням провести перерахунок.

«Буде, як у Британії, Естонії та в інших країнах. Буде можливість без звернення, збору інформації, автоматично отримати пенсію. Але людина зможе вибрати: якщо автоматично пенсія буде спірною, то можна буде подати документи й перерахувати її», — розповів заступник міністра соцполітики Віталій Музиченко.

Українці зможуть отримати електронний документ з інформацією про свій стаж в інтернеті. Такий документ може знадобитися, якщо того вимагає роботодавець (наприклад, для конкурсу на посади у вас має бути стаж у відповідній сфері). Правда, для цього потрібно оформити електронний цифровий підпис. Також у Кабміні розглядають можливість використовувати технологію BankID. Тобто ідентифікувати себе можна буде і за допомогою банківської картки.

Як раніше пояснювали в Кабміні, роботодавці зможуть перевірити справжність документа за допомогою QR-коду, який буде автоматично накладатися на ці документи.

Якщо у людини є трудовий стаж до 2000 року, буде можливість занести цю інформацію в електронний реєстр — самостійно або за допомогою роботодавця. Тоді зберігати трудову книжку як носій інформації зовсім не буде потреби.

Якщо хтось усе ж захоче «колекціонувати» інформацію про свій стаж у трудових книжках, забороняти це держава не зможе.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: