Модний Шевченко, або Як одягалися у XIX столітті

Nikolay-DUBINA-SHevchenko-624x478
Картина: Дубина М.

Саме цього дня 210 років тому з'явився на світ класик української літератури Тарас Шевченко. У стереотипному уявленні Кобзар носив смушкову шапку і кожуха, однак це не так.

Шевченко був справжнім чепуруном і одягався у традиційне вбрання лише для світлин, аби відповідати тогочасним настроям, себто ідеям романтизму — мистецького напрямку, що популяризував повернення до витоків та збереження національної спадщини.

«У дитинстві Тарас справді одягався як селянин, бо він і був селянином. Потім, коли він навчався у Вільно та працював у малярській артелі Василя Ширяєва — ми точно не знаємо, як саме він одягався, але, найімовірніше, як простий майстровий.

А от коли він закінчив Академію образотворчого мистецтва, одразу опинився в колі дуже модних на той час людей, можна сказати, серед творчої еліти. Крім того, він був класним художником, а тоді все українське, або як тоді казали «малоросійське», було у тренді. Тож грошей йому вистачало і одягався він відповідно — по моді і зі смаком», – розповів ІА Дивись.info письменник, драматург і співавтор книги «Художник» про молоде життя Тараса Шевченка Денис Замрій.

І, додає дослідник, справді, є кілька фото, на яких він у кожуху та шапці. Наприклад, відоме фото Деньєра 1859 року. Але якщо придивитесь до цих фото, то побачите, що під ними — модний сюртук і штиблети. І поруч з ним такі самі, вдягнені модно, його товариши Честахівський та брати Лазаревські. І фото це, до речі, зроблено у Петербурзі.

«Тож ця шапка і кожух — це були якісь пустощі. Стиль життя цих молодих людей богемний. Тусовки, кутежі, красиві жінки і це все перемежається з творчими пошуками, розмовами про мистецтво і читанням друзям своїх творів. Таким самим був стиль життя Тараса, коли він приїжджав до України. Він гостював у найпросунутіших у той час людей, може, і не у найбагатших, але точно у таких, які любили мистецтво і життя. Звичайно, це все змінилося після арешту і заслання», – пояснює Денис Замрій.

Він каже, що досі немає конкретних відповідей щодо його улюбленого елементу гардеробу, втім відомо: з першого гонорару за картину Тарас Шевченко придбав собі дороге взуття.

«Одягався він, згідно з модою ХІХ сторіччя, – костюм з лацканами, прямі штани, обов’язково, краватка. Метелика він не носив. До речі,  під час першого приїду до України з Петербурга він був ще без вусів. Тобто образ вусатого дядька похилого віку у вишиванці — це образ Шевченка вже після заслання. До заслання це була життєрадісна молода людина», – веде далі дослідник.

На першому фото він сидить на стільці у білій сорочці з темною краваткою і темному піджаку. Т. Г. Шевченко. Фото Івана Гудовського, 1859 р.

До слова, товариш Тараса, художник Іван Сошенко у своїх спогадах навіть зазначав, що, «познайомившись зі світськими людьми і роз'їзджаючи по вечірках, він почав гарно одягатися, навіть з претензією на «comme il faut» (належним чином — ред.).

З того часу Кобзар регулярно витрачав гроші на підтримку образу денді: мав хороші костюми, зокрема парусинові, носив циліндр. Одного разу купив собі з гонорару єнотову шубу, іншого – гумового плаща-макінтоша.

Розвінчує стереотипи щодо Шевченкового стилю й культуролог і релігієзнавець Євген Савісько.

Дослідник розповідає, що, будучи відомим петербурзьким художником, котрий бував в гостях у знаті, Тарас Шевченко вдягався, згідно з тогочасним модним етикетом.

«Дехто з сучасників вважав його навіть франтом. Поет носив і костюми, і фраки, одягав модні сорочки та краватки. Більш того, схоже, що поет носив і золоті запонки. Посмертний опис речей Тараса Шевченка, що знаходилися в приміщенні Академії мистецтв, це лише підтверджує. Цікавий факт. Окрім всього іншого майна, там були навіть китайські туфлі. Вкрай складно уявити Кобзаря такого, як нам намагалися показувати, у такому екзотичному взутті. Чи не так? Кожен суспільний клас мав свій стиль одягу», – говорить Євген Савісько.

Читайте також: Шевченкознавцям: впізнай твір Тараса Шевченка за цитатою (тест)

З його слів, коли поет одягав український народний одяг, то тим самим він висловлював свій протест проти чинних порядків. Популяризував українську культуру. Намагався зробити її модною.

Фото, зроблене в майстерні Івана Гудовського, 1859 рік.

«Також він чудово розумів, що навряд його як борця за Україну сприйняли б земляки, аби він ходив і позував для фото винятково у фраках чи костюмах. Окрім цього, український народний одяг додавав митцю ореолу романтичності і незвичайності», - резюмував культуролог.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: