Як в Україні проходить вакцинація від коронавірусу

вакц5

За минулу добу в Україні від коронавірусу провакцинували більше тисячі осіб. А загалом з початку кампанії, яка розпочалась 24 лютого, перше щеплення отримали 19118 осіб за 13 днів.

У середньому – 1470 за день. Якщо вдатись до математики, то за збереження таких темпів, враховуючи, що кожному потрібно 2 вакцинації, аби щепити 40 мільйонів українців (80 мільйонів уколів), потрібно 149 років.

Фахівці наголошують – темпи вакцинації потрібно значно пришвидшити. Зокрема аби популяризувати щеплення від коронавірусу, в МОЗ запропонували щепити разом із медиками і військовими публічних людей.

У такий спосіб влада хоче переконати пересічних громадян вакцинуватися та використати залишки з уже розпакованих флаконів вакцини.

Минулого тижня в НАН заявили про необхідність вакцинувати 100 тисяч українців на день. Академік Національної академії наук (НАН) Сергій Комісаренко в ефірі каналу «Україна 24» заявив, що для того, щоби перемогти коронавірус, необхідно прищеплювати 100 тисяч українців на день.

За його словами, якщо не вакцинувати 30 мльйонів українців до кінця року – буде «дуже погано».

«Справа в тому, що набувають дедалі більшого поширення варіанти вірусу, які будуть менш чутливими, а деякі, можливо, взагалі не чутливими до існуючих вакцин. Якщо ми потрапимо в цей проміжок часу, коли вже з'являться ці варіанти коронавірусу, то це буде дуже погано для нашого населення», – заявив Комісаренко.

Академік додав, що вакцинація є єдиним шляхом до колективного імунітету.

«Нам треба провести вакцинацію 30 мільйонів осіб до кінця року, треба переконати людей, що вакцина є єдиним шляхом для вироблення колективного імунітету, що це єдиний шлях побороти інфекцію, зберегти здоров'я і життя. Для цього ми кожен день повинні імунізувати 100 тисяч осіб», – зазначив учений.

Як вакцинується Львівщина

Щодо Львівщини, то тут вакцинація розпочалась 25 лютого. В області проведено 710 щеплень (всі - перша доза).

Першими мають щепити медиків екстренних служб та ковідних лікарень. Згодом щеплення робитимуть соціальним працівникам, педагогам, військовим та працівникам, які забезпечують життєдіяльність держави — це надзвичайники, правоохоронці. Потім людям старшого віку, особливо тим, які мають хронічні захворювання.

Директорка лабораторного центру МОЗ на Львівщині Наталія Іванченко у коментарі ІА Дивись.info розповідає, що на Львівщині вакицнація проходить за планом.

«Спершу вакцинували медичні заклади Львова. На вихідін підключились ще дві бригади зі Самбора і Червонограда. Щодна кількість провакцинованих збільшується. Щодо відмов від вакцинації, то кількість приблизно така, як ми і передбачали. Хто більш свідомий, хто менш, але все ж вакцинація відбувається», – сказала Наталія Іванченко.

Іноземний досвід

У Польщі станом на вчора, 8 березня, зроблено майже 4 мільйони щеплень – 2,54 мільйона перших доз і 1,43 – других. Тобто 6,7% населення отримали перший укол (кожен п’ятнадцятий), а 3,7% – другу (кожен двадцять сьомий).

Для порівняння в Україні першу дозу ввели 0,004%, або ж одна людина на понад 27 тисяч населення. Другу дозу не ввели нікому.

Всього з початку вакцинації проти коронавірусу у світі вже зробили 304 мільйони щеплень у 114 країнах. У середньому вводять майже по 8 мільйонів доз щодня, повідомляє Блумберг.

Лідером за кількістю введених вакцин є США — понад 90 мільйонів доз: 17,7% жителів цієї країни вже зробили щонайменше одне щеплення, а 9,2% — два. На другому місці Китай — 52,5 мільйона доз, а на третьому — Велика Британія з понад 23 мільйонами доз. У країнах Європейського Союзу ввели понад 40 мільйонів доз вакцин.

За відносним показником лідирує Ізраїль. У цій країні вже ввели понад 96 доз вакцини на 100 людей. На другому місці Сейшельські Острови (понад 85 доз на 100 людей), а на третьому — Об'єднані Арабські Емірати (понад 58 доз на 100 людей).

Нагадаємо, вакцина, яка прибула до України — це вакцина CoviShield. Тобто Oxford/AstraZeneca, виготовлена на потужностях індійського заводу, який вважається найкращим у світі і на його базі розробляють практично всі вакцини світу.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: