Львівський театр відзначить сторіччя марафоном вистав

Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420

21 березня виповнюється 100 років з дня відкриття Першого театру.

Річницю створення у театрі відзначать цілою низкою заходів, зокрема марафоном вистав.

«Ми входимо у друге сторіччя театру з непоганими результатами. Якщо переглянути нашу афішу, то можна побачити дуже багато першопрочитань. Ми намагаємося відповідати своїй назві – Перший театр. Це той театр, де є першопрочитання, багато сучасних творів. Ми не плануємо збавляти обертів», - розповів директор-художній керівник Юрій Мисак.

Як розповів головний режисер театру Ігор Задніпряний, святкові заходи розпочнуться уже наступного тижня. Зокрема, 17 березня відбудеться день «живих афіш», а 19 березня – відкриття виставки «Погляд на актора» (портрети акторів Першого театру, створені учнями дитячих мистецьких студій Львова).

«Головний наш захід святковий – перший в Україні цілодобовий театральний марафон «Перший NON-STOP». Це можна назвати ретроспективою театру, такий своєрідний  мініфестиваль наших вистав.  Він почнеться 19 березня і впродовж ночі і наступного дня ми зіграємо 7 вистав з широкого спектру нашого репертуару. Ми будемо грати відразу на двох майданчиках  - це будуть вистави для дорослих, дітей і підлітків. Завершить цей блок заходів концерт, це будуть уривки з шекспірівських п’єс, а також музичні номери, привітання друзів нашого театру», - розповів Ігор Задніпряний.

Як додав Юрій Мисак, під час марафону в театрі запровадять титрування вистав, для людей з порушенням слуху.

«Вони можуть зісканувати QR-код на вході і дивитися виставу з титрами на своїх гаджетах. В подальшому плануємо організувати титрування вистав англійською мовою», - розповів художній керівник.

Під час марафону глядач матиме змогу відвідати такі вистави:
19 березня
18:00 – «Король олень»*
23:00 – «Ромео і Джульєтта»
20 березня
01:30 – Перформативне читання п’єси Івана Дерена «Як я створив Ісуса» художньо-декораційний цех (малярка, 3 поверх).
04:00 – «Оскар»
08:00 – «Джалапіта»
12:00 – «О 8 вечора на Ковчезі»
14:30 – Привітання від учнів театральної студії Школи мистецтв вільних та небайдужих. Керівник студії Олег Пригода.
15:30 – «Крила ангела»* художньо-декораційний цех (малярка, 3 поверх).
18:00 – «Два джентльмени з Верони»

«Ми намагалися зробити святкування неформальним і не пафосним. Основною складовою мистецької частини, окрім вистав і концерту, буде виставка дитячих робіт. Я запропонувала мистецьким студіям, художнім школам намалювати портрети наших акторів. Ідея була така - наскільки вони побачать в акторі відбиток його ролей, як вони сприймають актора поза сценою. На це відгукнулися сім студій і ми представимо майже 100 робіт», - розповіла головна художниця театру Дарія Зав’ялова.

«Цього року ми приготували подарунки для театру. Спільно з депутатським корпусом, який буде днями розглядати бюджет розвитку, з ініціативи комісії культури розпочаті ремонтні роботи будівлі театру, а саме зовнішні роботи - по даху та фасаду, а також будуть виділені кошти з міського бюджету на виготовлення проєкту ремонту глядацької зали», - розповіла в.о. начальника управління культури Львівської міської ради Наталія Бунда.

Довідка

Перший академічний український театр для дітей та юнацтва був заснований у березні 1920 року у Харкові як «Театр казки». Офіційне відкриття театру відбулося 21 березня 1921 року. У 1944 році перебазований до Львова. З 2016 року має назву «Перший театр».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: