На Львівщині перерахували пенсії: кому і скільки доплатять (інфографіка)

5ea62a28aac8c8759dcbfba2df1bf952d0f99628

З 1 березня, відповідно до постанови уряду, відбувся перерахунок пенсій.

На Львівщині було перераховано пенсії 589 тисячам пенсіонерів, однак виплати у підвищеному розмірі отримає 471 тисяча.

Як пояснили в Головному управлінні Пенсійного фонду у Львівській області, індексація здебільшого стосується тих осіб, які вийшли на пенсію до 2018 року і мали невелику зарплату.

«Не підлягають перерахунку пенсії, які призначені або перераховані у зв’язку з переходом з пенсії з інвалідності на пенсію за віком у 2018, 2019 та 2020 роках, по яких застосовувалася нова середня зарплата по Україні, яка враховується для обчислення пенсії. Також не підлягають індексації пенсії, які призначені спеціальними законами – держслужбовцям, науковим працівникам, прокурорам та суддям, які отримують довічне грошове утримання. Але якщо пенсіонер працює – це не впливає на індексацію. Індексація проводиться автоматично, звертатися до ПФ немає потреби», – розповіла начальниця Головному управлінні Пенсійного фонду у Львівській області Галина Недзельська.

Після перерахунку виплата підвищилася у 70% пенсіонерів Львівщини, та у 80% від кількості осіб, яким проводили перерахунок. Втім, більшість отримають підвищення виплати у межах 100 гривень.

«Підвищення у розмірі до 100 гривень отримали 53,7%(близько 253 тисячі осіб), від 100 до 500 гривень – 36,7% (близько 173 тисячі), від 500 до 1000 гривень – 7,7%(близько 36 тисяч), понад 1000 гривень – 1,9% (близько 9 тис. осіб). Якщо розмір підвищення не досягає 100 гривень, доплата встановлюється у розмірі не менше цієї суми. Також в осіб, які мають необхідний страховий стаж, а це жінки – 39 років, а чоловіки – 35, з 1 березня повинні мати пенсійну виплату з 1 березня не менше ніж 2200 гривень, до цього було 2100», – пояснила Галина Недзельська.

Такі невеликі доплати пояснюються тим, що збільшилася не сама пенсія, а середня зарплата, з якої вона вираховується.

Якщо відбувається індексація на 11%, це не означає, що розмір пенсії підвищується на такий відсоток. Підвищується на 11% середня зарплата, яка враховується для обчислення пенсії. До цього застосовувалася середня зарплата у розмірі 4888 гривень, її проіндексували на 11% і на сьогодні застосовується зарплата у розмірі 5426 гривень. Це важливо знати, бо ми отримуємо багато людей, які подумали, що, маючи, наприклад, пенсію у розмірі 3 тисячі гривень, яка буде проіндексована на 11%, отримають підвищення на 330 гривень. Це не так. Тому, деякі особи, які мали велику пенсію, отримали невелику індексацію, тому що надбавки за надбавки за понаднормовий стаж, особливі заслуги, участь у бойових діях не індексуються, а лише зарплата», – пояснила Галина  Недзельська.

Підвищення для кожного пенсіонера буде індивідуальним, воно залежить від коефіцієнта трудового стажу і зарплати.

«Величина підвищення залежить від заробітку особи. Чим вищий був заробіток у період роботи, тим більший буде розмір підвищення», – розповіла заступниця начальниці Пенсійного фонду Львівщини Руслана Іванкова.

Вона навела кілька прикладів перерахунку пенсій.

«Жінка має 43 роки стажу, і ми бачимо коефіцієнт зарплати у неї – 1,75. У неї підвищення буде становити 412 гривень. Тобто у неї була вища зарплата, що дало можливість підвищити пенсію на таку суму.

Другий приклад: жінка має 36 років стажу, але її коефіцієнт зарплати – 1. Відповідно доплата становитиме тільки 100 гривень.

Цей приклад стосується «чорнобильця», а вони мають високі коефіцієнти зарплати, тут є 8,67. Тому підвищення становить 691 гривню.

Якщо подивитися на приклад особи, яка отримує пенсію за військовим законом і є особою з інвалідністю 2 групи, внаслідок виконання військових обов’язків, то з коефіцієнтом 2,17, враховуючи середню зарплату, яка застосовується для військових, у такої особи буде підвищення на 905 гривень».

Водночас є особи, розмір пенсії яких перевищує максимальний розмір встановлений законом – 10 розмірів прожиткового мінімуму, що становить 17690 гривень.

«Наприклад, судді, які мають довічне грошове утримання, мають значно більший розмір пенсійної виплати. Є ще громадяни, які подають до суду і мають судові рішення, де пенсії значно перевищують максимальний розмір. Йдеться про випадки, коли законом були передбачені певні обчислення пенсій, а потім їх змінили постановою Кабміну. Звичайно, суд приймає рішення на користь громадян, бо закон має вищу силу», зобов’язує нас встановити виплати без максимального обмеження», – пояснила Галина Недзельська.

В області на обліку перебуває майже 672 тисячі пенсіонерів. Середній розмір пенсійної виплати на Львівщині становить 3380 гривень. За середнім розміром пенсій Львівщина займає 9 місце по Україні. При цьому мінімальний розмір пенсії становить 1769 гривень.

Цьогоріч планується ще низка перерахунків пенсії.

«У березні ми проводимо перерахунок для осіб, які досягли 80 років. Їм ми встановлюємо доплату у розмірі 500 гривень і будемо виплачувати її до кінця року, до встановлення нового розміру середньої зарплати. У квітні очікують на перерахунки пенсіонери, які працюють. Для них ми теж проведемо перерахунок автоматично, за даними персоніфікованого обліку. Також передбачені перерахунки у зв’язку із зміною прожиткового мінімуму. Ці перерахунки будуть відбуватися у липні і грудні. У липні для тих осіб, в яких пенсія не перерахована з січня, буде проведена доплата у розмірі 100 гривень. Також буде довгооочікувана доплата особам, які досягли 75 років, з жовтня буде виплачуватися до 400 гривень. Мінімальні пенсійна виплата таких осіб буде становити не менше 2500 гривень», – розповіла Руслана Іванкова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: