Львів хоче отримати у власність газорозподільчі мережі

DSC_9720

Депутати Львівської міської ради надали згоду на прийняття з державної власності у власність Львівської міської територіальної громади газових розподільчих мереж та об’єктів газопостачання на території Львівської МТГ.

За відповідні ухвалу проголосували 49 міських обранців.

Депутати вирішили забрати із державної власності газові мережі, що знаходяться на території Львова, щоб контролювати тариф на розподіл газу.

«Дане рішення дозволить нам розпочати процедуру отримання у власність громади міста об'єктів газового господарства, що дасть, в подальшому, змогу оперувати питаннями розподілу газу на території міста і, звичайно, тримати під контролем тарифну політику», – пояснив директор департаменту житлового господарства та інфраструктури міськради Олександр Одинець.

За його словами, всі споживачі міста, починаючи від побутових і закінчуючи промисловими, сплачують за розподіл газу.

«Вони на сьогодні сплачують «Львівгазу». Тариф на сьогодні складає 1,68 грн. Наші попередні підрахунки дозволяють бути впевненими в тому, що ми ,як мінімум і півтора раза зможемо зменшити цю ціну», – пояснив Олександр Одинець.

Юридичний департамент спільно з департаментом житлового господарства та інфраструктури мають підготувати звернення у відповідні органи державної влади щодо надання згоди про безоплатну передачу об'єктів газового господарства.

«Усі інженерні мережі, які знаходяться на території міста, з позиції безпеки міста мають бути власністю громади. Далі ми зможемо здати їх в оренду, чи знайти управляючу компанію для цього. Адже ми маємо бути в безпеці, а не так, щоб нам «викручували руки», коли захочуть. Всі пам’ятають, що минулого тижня газовики хотіли відключити від газу наші котельні і ТЕЦ-1. І це в час опалювального сезону, коли таке робити категорично не можна», - заявив міський голова Львова Андрій Садовий.

При цьому він наголосив, що реалізація ухвали не потребуватиме створення нового комунального підприємства.

«У нас є існуючі теплопостачальні підприємства. Ми прорахували – якщо ми введемо в дію цю ухвалу, то будемо мати серйозну економію коштів для бюджету міста», - заявив Андрій Садовий.

«Ми напрацювали дорожню карту як ми можемо здійснювати оперування цими мережами. Тут може бути кілька варіантів: надання платної експлуатації якимось оператором, а може бути оперування силами міста шляхом створення додаткового структурного підрозділу», - додав Олександр Одинець.

«Повернувши мережі у власність громад, позбудемось монополістів, які сьогодні на них наживаються. А відтак - зможемо впливати на тарифну політику в газовій сфері і контролювати якість послуг, які ми з вами отримуємо», - заявив секретар ради Маркіян Лопачак.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: