Степанов у Львові повідомив, що за 3 роки планує досягти трансплантаційної незалежності

IMG_8006

Торік в Україні було здійснено 118 трансплантацій, цього року таких операцій має бути щонайменше 250.

Про це заявив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов під час свого візиту до Львівської клінічної лікарні швидкої допомоги з нагоди річниці від початку розвитку трансплантології.

«Вдруге приїхав в цю лікарню за час перебування на посаді міністра. Тоді мені багато розповідали про плани, що хочуть робити, а зараз я вже бачу серйозні зміни. Це той випадок, коли розвиток лікарні відбувається щодня, починаючи від обладнання і нових технологій. І головне - є результат. Кількість людей, яких врятовано, кожного дня збільшується. Лікарня є одним із лідерів по трансплантації в Україні», – зазначив Максим Степанов.

Степанов наголосив, що планують за 3 роки досягти повної незалежності у плані трансплантації.

«Я поставив собі за мету, щоби за 3 роки ми досягли повної трансплантаційної незалежності. Саме лікарня швидкої допомоги, я гадаю, завжди буде флагманом. Приємно було подивитись на обладнання, зокрема комп’ютерні томографи, які вже встановлені.

Щодо трансплантаці, то темпами, якими рухаємось зараз у цьому питанні, ми за рік проходимо 5-6 років, які втратили свого часу. Якщо торік ми зробили 118 трансплантацій, то цього року плануємо щонайменше 250 трансплантацій. Ми не відправимо нікого на трансплантацію нирки за кордон. І на печінку ми розраховуємо, що не будемо відправляти. Так само і трансплантація кісткового мозку», – сказав міністр.

Також Максим Степанов зауважив, що з 1 січня в Україні запрацювала Єдина державна система з питань трансплантації, яка одразу шукає реципієнта, котрий  потребує цієї трансплантації.

«Щодо коштів, я скажу, що рахував би це не в грошах, а в людських життях. Якщо трансплантація за кордоном вартує в 3-4 рази дорожче, ніж в Україні, порахувати, то виходить, що ми рятуємо не одне життя, а 3-4 . Це варта того, щоб це розвивати і вкладати гроші», – заявив міністр.

У лікарні швидкої допомоги вже робили пересадки серця, більше 20 нирок і планують лише збільшувати кількість операцій.

«Хочемо збільшити операції на нирках. Йдеться і про родинні, і посмертні трансплантації. Збільшити кількість операцій з пересадки печінки, серця та підшлункової залози. Запускати нове, що ще не робили в Україні – це легені. Це надважка операція, до якої ми готуємось вже понад рік. Готуємо обладнання, інструменти та медикаменти», – зазначив генеральний директор Львівської клінічної лікарні швидкої допомоги Олег Самчук.

Олег Самчук.

Очільник МОЗ згадав і про дитячу трансплантацію.

«Хочемо запустити дитячу трансплантацію нирок, зокрема у Львові. Почнемо від родинної і згодом вдамося до посмертної. Цей рік буде одним з найуспішніших. Є пілотний проєкт вартістю 502 мільйони, в порівнянні з минулим роком фінансування збільшили майже в 5 разів. Проєкт включає 38 лікарень, які фінансуються і мають всі можливості щодо дитячої трансплантації», – зазначив Степанов.

Найбільше потребують дитячої трансплантації сердець і нирок.

«Ми можемо говорити про те, що не робили в країні протягом 29 років, і почали робити торік і будемо продовжувати нинішнього року. Наші пацієнти живуть по кілька років в Індії. Двох ми повернули, інших не можемо повернути через медичні покази. Вони там чекають на трансплантацію, яку ми фінансуємо і будемо фінсувати. Розробили реальні тарифи», – додав Степанов.

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: