Які безкоштовні послуги отримує пацієнт у межах стаціонарного лікування, - НСЗУ

лікарі
Фото ілюстративне: з відкритих джерел

Мета трансформації системи охорони здоров’я - універсальне охоплення на такому рівні, щоб медичні послуги стали доступними усім українцям, незалежно від соціального статусу і становища.

Це стосується повного набору основних медичних послуг: від профілактики хвороб - до лікування. Зокрема, у стаціонарних умовах, - повідомляють у Нацслужбі здоров'я України.

Цей вид послуг надається в межах пакету «Стаціонарна допомога дорослим і дітям без проведення хірургічних операцій». Така госпіталізація включає: профілактику, діагностику, лікування (в тому числі медикаментозне), медичну допомогу вагітним з ускладненим перебігом вагітності, медичну реабілітацію в гострому періоді.

У межах пакетів стаціонарної допомоги пацієнт має право на перелік безоплатних послуг:

  • інструментальні та лабораторні обстеження, включаючи патоморфологічні;
  • забезпечення знеболення та медикаментозної терапії;
  • цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
  • лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів та витратні матеріали;
  • харчування в стаціонарних умовах.

Якщо пацієнту призначено планову або ургентну операцію, передбачено пакет «Хірургічні операції у стаціонарних умовах». До безоплатних медичних послуг за цим пакетом входить увесь перелік з пакету “Терапевтичні госпіталізації” та додатково:

  • проведення хірургічної операції з забезпеченням анестезії;
  • інструментальні та лабораторні обстеження;
  • післяопераційний моніторинг пацієнта, знеболення та подальша медикаментозна терапія.
  • ліки, які заклад отримує через централізовані закупівлі.

Інформація про наявність лікарських засобів у медичному закладі має бути розміщена на інформаційній дошці або офіційному веб-сайті медзакладу.

На надання медичної допомоги пацієнтам в стаціонарних умовах, станом на сьогодні, Національна служба здоров’я України уклала договори з 1 081 медичним закладом. На загальну суму - понад 30 млрд грн. З них - 1 046 закладів законтрактовано на надання стаціонарної допомоги без проведення хірургічних операцій, 844 заклади – на здійснення хірургічних операцій в стаціонарних умовах.

За надання стаціонарної допомоги пацієнтам закладами охорони здоров’я НСЗУ вже виплатила понад 28 млрд грн. Зокрема, 16 млрд грн. отримали заклади, за надання стаціонарної допомоги без проведення хірургічних операцій, 11 млрд грн. – заклади, за надання хірургічної допомоги.

Найбільше коштів від НСЗУ отримали: Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. Мечникова - понад 230 млн грн, Олександрівська клінічна лікарня міста Київ - понад 198 млн грн та клінічна лікарня швидкої медичної допомоги Львова - понад 191 млн грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: