У Львові обговорили перспективи розвитку трансплантації

_1615710527_613x321.95378151261_3_0
Фото: ЛОДА

Трансплантологічна допомога потребує значних ресурсів: як доброї матеріально-технічної бази, високого рівня кваліфікації медичного персоналу, так і доброго менеджменту з контролем якості процесів на усіх етапах – від відбору кандидатів, діагностичного процесу, логістики та координації.

Про це розповів заступник голови Львівської ОДА Іван Собко під час наради учора, 14 березня, повідомили у ЛОДА.

Захід вібувався за участю голови підкомітету ВР з питань сучасних медичних технологій та розвитку трансплантології Оксани Дмитрієвої, заступниці міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак, керівників медичних закладів Львівщини. На ньому обговорювали виклики та перспективи розвитку трансплантації в Україні та зокрема в нашій області.

«Тривалий час як мешканці Львівщини, так і інших областей України практично не мали доступу до цієї медичної послуги на території України, - зазначив Іван Собко. – Нашим громадянам доводилося їхати лікуватися за кордон. Дуже важливо, що цей напрям медицини сьогодні стрімко розвивається як в Україні, так і в нашій області. Львівщина славиться висококваліфікованими спеціалістами  у сфері трансплантації, вони врятували вже багато життів.  До того ж операції з пересадки органів у нас значно доступніші, ніж за кордоном. Маємо прикласти всіх зусиль, щоб розвивати даний напрямок».

Представники Львівської ОДА домовилися з керівниками опорних лікарень разом напрацювати Програму розвитку трансплантації у Львівській області та  фінансувати такі заходи.

Історія трансплантології на Львівщині  бере початок з 1986 року. Після вимушеної перерви в роботі трансплантологічну службу відновлено  у 2008-му під керівництвом проф. Ігоря Кобзи, завідувача кафедри хірургії №2 Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

З листопада 2008-го до лютого 2021-го проведено 145 трансплантацій нирки від живого донора. Виживання трансплантату до року становить 96,3%; до 5 років - 82,4% і понад 5 років після пересадки - 77,1%.

На обліку перебуває 159 хворих - мешканців Львівської області з трансплантованими органами, у тому числі 17 дітей. Серед них 150 пацієнтів після пересадки нирки, 6 – печінки, один – нирки та печінки, одна – повторної пересадки легень, одна - серця.

У листі очікування на трансплантацію нирки перебуває 242 пацієнти, печінки – 5, серця – 1.

Нагадаємо, у грудні 2019 року Верховна Рада ухвалила, а Президент підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині» (418-IX). Документ регулює питання трансплантації анатомічних матеріалів людині, гармонізує національне законодавство з міжнародними актами та автоматизує процеси завдяки поступовому запровадженню Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів і тканин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: