Українцям затримують виплати за лікарняними та декретними

гроші6788

Фонд соціального страхування України попередив про затримки виплат лікарняних і декретних у зв’язку з нестачею доходів фонду на покриття всього обсягу допомог і виплат.

Про це повідомили у пресслужбі відомства.

«Тривалість затримки коливається, адже залежить від суми щоденних надходжень до бюджету Фонду. Зараз затримка складає 21 робочий день або 1,8 млрд грн, а також непрофінансовані заяви-розрахунки на суму 0,8 млрд грн, термін оплати яких складає 10 робочих днів відповідно до законодавства», — пояснюють у фонді.

Бюджет Фонду — це частка від єдиного внеску, який щомісяця сплачуєте ви, або за вас сплачує ваш роботодавець. Від усієї суми зібраного ЄСВ до Фонду направляється 9,5727%. По мірі сплати ЄСВ роботодавцями, ці кошти надходять на рахунок Фонду — і одразу направляються на фінансування матеріального забезпечення і страхових виплат;

Сьогодні доходів Фонду бракує на покриття усіх прийнятих на фінансування допомог і виплат. Наявна заборгованість була накопичена Фондом у грудні через різке зростання видатків.

Це пов’язано із додатковим навантаженням, яке Фонд отримав через пандемію — суттєво зросли видатки за лікарняними, також на фонд було покладено фінансування самоізоляції українських працівників, страхові виплати медикам тощо.

Тож попри те, що з 2021 року щомісячні надходження до бюджету Фонду покривають видатки за той же період, накопичена наприкінці минулого року заборгованість призвела до затримки у виплатах допомог.

Як пришвидшити отримання допомоги:

  • чисельні затримки також викликані зволіканням у подачі заяв-розрахунків. Фонд здійснює фінансування на підставі отриманої від роботодавця заяви-розрахунку — саме від дати її подачі, у першу чергу, залежить дата виплати;
  • потрібно не втрачати зв’язок із своїм роботодавцем, бухгалтером та комісією (уповноваженим) із соціального страхування вашого підприємства.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: