Уряд планує перевести усі субсидії в грошову форму

гроші

Міністерство соціальної політики підготувало проект постанови Кабінету міністрів щодо зміни порядку надання житлових субсидій населенню. Документом пропонується скасувати субсидії в натуральній формі.

Проект документу розміщений для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ), - пише РБК-Україна.

Як зазначається пояснювальній записці до проекту, заразі діють дві моделі грошової форми надання пільг та субсидій.

Перша - безготівкова форма, за якої кошти перераховуються на рахунок Мінсоцполітики, відкритий в Ощадбанку, звідки спрямовуються банком на рахунки виконавців житлово-комунальних послуг згідно з поданими ними реєстрами про суми нарахованих платежів за спожиті житлово-комунальні послуги.

Друга - готівкова форма, коли готівка виплачується безпосередньо одержувачу на його рахунок відкритий в банківській установі або через відділення «Укрпошти». В такому випадку розрахунки з підприємствами - надавачами житлово-комунальних послуг проводить споживач (отримувач пільги або субсидії) самостійно.

«Оскільки у січні 2021 року житлову субсидію отримувало майже 2,8 млн домогосподарств, у тому числі у грошовій готівковій формі близько 2,6 млн домогосподарств (понад 92%), є доцільним перейти виключно на грошову готівкову форму її виплати», - йдеться в документі.

У такому разі громадяни, яким призначено житлову субсидію, зобов'язані щомісяця самостійно сплачувати вартість фактично спожитої ними послуги з урахуванням виплаченої їм готівкою житлової субсидії.

«При цьому держава, в особі уряду, припиняє виконувати непритаманні їй функції посередника між громадянами та виконавцями житлово-комунальних послуг», - зазначається в документі.

Нагадаємо, у державному бюджеті на 2021 рік видатки на виплату житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних і передбачені у сумі 36,6 млрд гривень, що на 1,5% менше, ніж у 2020 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: