Як курс «Нова фізична культура» допоможе вихованню вчителів майбутнього

161738412_349852559679162_826335869725789277_n

Втрата потенціалу в дитинстві – одна з найгостріших проблем суспільства. Вчасно помічений і розкритий хист дитини формує її майбутню особистість – ким вона хоче бути і чим займатися у житті.

Розвивати ці таланти можна різними способами. Проте спорт – один із найкращих інструментів для цього.

Усі знають, що фізичні вправи позитивно впливають на здоров’я дитини. Проте мало хто замислюється, що вони також роблять неоціненний внесок для її психоемоційного балансу й успіху в соціальному житті.

Саме тому наразі дуже важливе перезавантаження звичних усім уроків фізичної культури у школі в нову, сучасну та актуальну форму. У відповідь на цю актуальну потребу нашого суспільства на Платформі безкоштовної освіти та відкритих онлайн–курсів Prometheus потужною командою методистів, науковців, тренерів, та викладачів було розроблено та створено курс «Нова фізична культура» за підтримки Міжнародного благодійного фонду Parimatch Foundation. За півроку на курс зареєструвалось 24000 і успішно пройшло 21000 вчителів по всій Україні. Найбільшу активність продемонстрували Київська, Львівська й Дніпровська області.

Про курс

Сучасна освіта в епоху новітніх технологій – це постійні виклики для викладачів і батьків. У нашому сьогоденні все дуже швидко змінюється, тому процес навчання фізичної культури також має відповідати часу та транслювати дітям актуальні ідеї спорту.

Катерина Білоруська.

Катерина Білоруська.

«Мета курсу «Нова фізична культура» – зробити уроки фізичної культури дійсно цікавими, щоб діти розуміли, як це важливо для них, і займалися із задоволенням. Для цього потрібно передусім пояснити вчителям, як напрацювати авторитет не лише серед школярів, а й серед колег у школі.

На курсі акцентується увага на розвиток soft skills вчителів фізкультури, пояснюються принципи лідерства, розповідається, як знайти підхід до нового покоління дітей. У програмі сучасні методики навчання, альтернативні види спорту або активності, які можна впроваджувати на уроках фізкультури. Цього року плануємо додати нові модулі й уже в травні презентуємо їх слухачам курсу.

Головне – знайти новий підхід до дітей, щоб вони не лише отримували фізичну активність, а й вчилися таким речам, як лідерство, здорова конкуренція. Одна з наших цілей – всебічний розвиток дитини через спорт», Катерина Білоруська, президент міжнародного благодійного фонду Parimatch Foundation.

Курс «Нова фізична культура» містить весь необхідний інструментарій, щоби зробити заняття ефективними, цікавими та інклюзивними. Він містить відповіді на питання: як правильно побудувати сучасний урок фізкультури; як навчитись говорити з учнем про спорт; чому спорт — це спочатку комунікація, а вже потім змагання; як саме ввести фізичну культуру в життя дитини, щоб спортивні елементи стали складовою кожного уроку.

Які результати

Курс пройшли найактивніші й перспективні вчителі, які хочуть удосконалювати свою методологію роботи й працювати за сучасними нормами. Результати цієї ініціативи надихнули як авторів, так і його учасників, тому було створено НФК — Спільноту для вчителів–новаторів у соцмережі Facebook, щоб разом розвивати новаторство, ділитися досвідом та мотивувати один одного.

Галина Ковалишин, консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників та вчитель-методист із фізичної культури СЗШ 68 м. Львова:

«Сучасність курсу є відмінним інструментом для всебічного розвитку вчителя фізичної культури. Курс об'єднує всіх охочих до змін. На мою думку, педагоги, як ніхто інший, постійно повинні самовдосконалюватись, вивчати щось нове, адже це наша місія, а цей курс дає нам саме такі знання.

Курс «Нова фізична культура» дає велику базу знань – від комплексного сучасного бачення предмета та актуальних стандартів планування й організації уроків фізичної культури до конкретних завдань на уроках.

Важко переоцінити роль, яку відіграє сучасний вчитель фізкультури. Від нього залежить не лише спортивна успішність дитини, але й багато в чому її здоров'я. Хороший учитель має бути цікавим для учнів, зрозуміло і доступно доводити необхідність займатися спортом, правильно харчуватися, дотримуватися питного режиму та режиму дня. А також на власному прикладі довести учням, що бути здоровим та спортивним – це сучасно і модно! Такий вчитель веде за собою та одночасно перебуває на одній хвилі з дітьми.

Надзвичайно вдячна команді тренерів та викладачів курсу Parimatch Foundation, які допомагають нам поповнити методичну й наукову скарбничку, освоїти новітні педагогічні технології та орієнтуватись у нелегкий час змін у освіті, надихають на творчий професійний розвиток».

Олена Коваленко, директор СЗШ №67 м. Львова:

«Курс «Нова фізична культура» – це сучасна концепція навчання і, відповідно, нові можливості для учнів знайомитись й опановувати різні види спорту. Я дуже високо оцінюю цей проєкт, тому що я бачу, з яким задоволенням діти займаються. До того ж у школі тепер покращена матеріально технічна база.

Важлива тема, яка розкривається на курсі – інклюзивність у фізичному вихованні та розробка прогресій (змін) за методикою STEPS (Space – простір, Task – завдання, Equipment – обладнання, People – люди, Speed – швидкість). Адже варто пам’ятати, що спорт – це також спілкування та соціалізація.

Зараз учитель фізичної культури намагається розкрити здібності й таланти дітей через комунікативну діяльність, і цей новий підхід виявився більш практичним. В ігровій практиці діти також вчаться більш ефективно спілкуватися один з одним, приймати рішення і досягати цілей разом.

Галина Мельник, учасниця курсу, вчитель фізичної культури СЗШ №67 м. Львова:

«Ми всі живемо у світі цифрових технологій, світі швидких рішень та надзвичайних подій і, на мою думку, сучасність курсу «Нова фізична культура» в тому, що він і є прикладом актуальної цифрової освіти, що дає комплексні знання і розуміння останніх тенденцій розвитку навчального процесу, вчить освітян критичного мислення, допомагає конструювати та реалізувати новітні програми навчання школярів.

Цей курс допомагає закладам загальної середньої освіти та вчителям по всій Україні дізнатися про зміни в сьогоденній українській освіті, йти в ногу з часом, втілювати на практиці можливості шкільної автономії і академічної свободи.

Такий підхід до фізичної освіти допоможе вибудовувати якісне освітнє середовище не на папері, а в реальності. Також це отримання базових знань, навичок та вмінь викладання фізичної культури та впровадження спортивних елементів до викладання інших дисциплін, опанування грамотної комунікації, коректної термінології та етики, створення та підтримки інклюзії у навчанні для подальшого розвитку української освіти».

Христина Вуйцік, учасниця курсу, вчитель фізичної культури СЗШ №40 м. Львова:

«Взяти участь у цьому курсі мені порадили методисти з нашої кафедри фізичної культури. Особисто я дізналась багато нової інформації та методів надихнути дітей на заняття спортом. Наприклад, про те, як можна дівчаток заохотити до гри у футбол.

У плані курсу були такі модулі: вчитель-лідер і якісна комунікація з дітьми та батьками, інтеграція фізичної культури до процесу викладання інших шкільних предметів, інклюзія фізичної культури. Особливо мені сподобалися навчальні модулі з викладання баскетболу, кросфіту, бігу, степ-аеробіки, черлідингу, регбі. Це щось нове й оригінальне, щоби зацікавити учнів.

Доволі важливо, що навчання на курсі безоплатне, а значить, доступне кожному вчителю в Україні, який прагне розвитку».

Віра Передерій, начальник відділу спорту високих досягнень управління спорту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради:

«Ще торік ми запланували відновлення співпраці між тренерами наших дитячо-юнацьких спортивних шкіл і вчителів фізичної культури та підтримку сучасного навчання для вчителів. Тож курс «Нова фізична культура» від Міжнародного благодійного фонду Parimatch Foundation є на часі. Наша міська рада підтримала цей курс, тому що ми бачимо в ньому потенціал і нагальну потребу.

Якщо сьогодні не вносити змін в уроки фізкультури, які відбуваються в школах за застарілими методами, то діти просто перестануть цікавитися спортом. І це, звісно, напряму буде негативно впливати на їхній стан здоров’я.

Сприяти підтримці здоров’я наших мешканців – це наше найперше завдання. Тому навчання вчителів, яке допоможе правильно побудувати уроки фізкультури відповідно до актуальної ситуації, для нас у пріоритеті.

Така політика дасть змогу вчителям фізичної культури вчасно помічати талановитих дітей та направляти їхній подальший спортивний розвиток. Далі ми, зі свого боку, підтримували б цей рух й одразу відбирали б таланти для себе в наших школах. Тому важливо, щоби вчителі фізичної культури та тренери ДЮСШ комунікували між собою.

Сучасна освіта в епоху новітніх технологій має бути, вибачте за тавтологію, саме сучасною. Це ключове слово. Звичайно, вона має охоплювати класичні засади педагогіки та основи фізичної культури, але подача навчання має відповідати останнім цифровим тенденціям нашого часу. Учням має бути цікаво. Наші діти вже ліпше за дорослих уміють користуватися новітніми технологіями та почувають себе як риба у воді в соцмережах. Вони всі хочуть бути класними та популярними. Треба давати їм таку можливість за допомогою спорту.

Фізична культура – це саме той інструмент, що допоможе стати не лише здоровим, але й більш успішним серед однолітків, побудувати свій власний особистий бренд. Це має стати нашим основним меседжем і позиціюванням сучасного спорту та освіти».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: