На роздоріжжі: куди поверне децентралізація в Україні

detsentralizatsiya-696x439

2020-ий став роком суттєвих змін у системі влади, які відбувалися під гаслами децентралізації та передачі повноважень місцевим громадам.

Завершено, щоправда, у примусовому порядку створення ОТГ, відбулося укрупнення районів. Втім, до завершення процесу ще далеко. Найбільш яскравим свідченням незавершеності реформи децентралізації є існування районних рад, яких позбавили майже усіх повноважень, майна та фінансування.

Цьогоріч нас чекає нова епопея – зміни до законодавства, які необхідні, щоби завершити реформу.

«Децентралізація продовжується, ніхто її не зупинить, але попереду ще дуже багато роботи. Якщо торік ми завершили процес формування фундаменту децентралізації, громад і районів, то тепер маємо на цих фундаментах вибудувати нову систему місцевої влади, насамперед ефективні органи місцевого самоврядування. А друге завдання – сформувати виконавчу вертикаль. Щоб все ефективно працювало, необхідно швидко прийняти потрібні закони», – каже заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода.

Йдеться насамперед про зміни до Конституції та Закону про місцеве самоврядування, в яких має бути імплементована Європейська хартія місцевого самоврядування.

Конституція

«Якщо говорити чесно, то ця реформа є антиконституційною. В Конституції немає жодних ОТГ і тим паче примусово об’єднаних територіальних громад. Якщо Конституційний суд візьме до провадження неконституційність децентралізації, то скасування нам всім буде видаватися таким невеличним епізодом в його роботі», – каже нардеп, голова підкомітету з питань місцевого самоврядування та органів самоорганізації населення комітету Верховної Ради Дмитро Гурін.

За його словами, було проведено 19 раундів консультацій з асоціаціями місцевого самоврядування.

«Це закінчилося протоколом згод та розбіжностей – 174 позиції про те, які позиції для асоціацій є консенсусними а які - ні. Про позиції, які не є консенсусними, потрібно домовлятися у парламенті, бо рішення буде за нардепами. Потрібно 300 голосів, якщо не буде порозуміння в залі – не буде змін до Конституції», – каже нардеп.

За його словами, ключовою зміною є право вирішувати всі питання місцевого значення, які не вилучені законом до відання інших органів.

«Після змін до Конституції громади можуть сказати: ми будемо вирішувати це, і не потрібно, щоб у законі була процедура», – пояснює Дмитро Гурін.

Згідно з пропозиціями, державну владу представлятиме урядник або префект, який призначається президентом за поданням КМУ і підпорядковується КМУ в усіх питаннях, окрім суверенітету та територіальної цілісності, в яких підпорядковується президенту.

«Префект – це держслужбовець. Це не політичне призначення, а конкурсний відбір. Каденція – 3 роки, потім ротація», – каже нардеп.

Серед позицій, де наразі не знайдено консенсусу – доля районних рад.

«На рівні асоціацій місцевого самоврядування консенсусу бути не може, бо їх є кілька і вони ніколи не зможуть домовитися. У районних рад майже немає повноважень, бюджетів, вони передали громадам майно. Я не можу говорити за весь парламент, але бачу, що є певний консенсус щодо того, що районні ради згортаються і цей процес буде продовжуватися», – розповідає Дмитро Гурін.

Також незроуміло, хто матиме право припиняти повноваження органів місцевого самоврядування у випадку загрози суверенітету.

«Ми вже мали прецеденти в Криму і на сході. Якщо хтось піднімає російський прапор, це має бути припинено за добу, бо за два тижні це вже не матиме сенсу. Хто має це робити – президент, Верховна Рада чи Конституційний суд? Обговорюються різні моделі, але  конкретної наразі немає», – каже депутат.

Текст змін до Конституції обіцяють незабаром презентувати.

«Проблема в тому, що коли вже внесли в парламент текст змін до Конституції, то його не можна змінити між читаннями, як це можна зробити з проєктом закону. 300 голосів повинні бути уже на старті», – пояснює нардеп.

Закон про місцеве самоврядування

Не менше проблем із новим законом про місцеве самоврядування і вони теж пов’язані з Конституцією.

У проєкті закону наведено перелік виключних повноважень держави — радіаційна безпека, хімічна безпека, охорона державного кордону тощо. Тут органи місцевого самоврядування не можуть приймати жодних рішень. У нас вже були історії, коли муніципалітети подавалися на вступ до ЄС. Також визначено великий перелік сфер компетенції базового рівня, де ОМС можуть приймати будь-які рішення, якщо ці повноваження не вилучені іншими органами. Але Конституція не відповідає Європейській хартії місцевого самоврядування. Ми розробили закон у межах чинної  Конституції, але це все криво», – розповідає Дмитро Гурін.

Не вдалося наразі встановити чіткої межі між власними і делегованими повноваженнями громад.

«У місцевих громад будуть тільки власні і делеговані повноваження. Власні повноваження базового рівня визначаються тільки в законі «Про місцеве самоврядування», фінансуються з власних податків та зборів, стандарти і обсяг встановлює орган місцевого самоврядування. Делеговані повноваження визначаються в інших секторальних законах, фінансуються державою з загальних податків та зборів, через інструмент субвенції та інші. Стандарти та обсяг встановлює держава. Проблема в тому, що немає чіткого розділення. Проєкт передбачає формулу: власні повноваження – це місцеві податки та збори, але також ви можете брати гроші у держави. Делеговані повноваження – це державні податки. Але також можете взяти і свої», – пояснює депутат.

За його словами, проведення чіткої межі вимагає перехідного періоду та зміни моделі місцевих податків – впровадження права місцевого самоврядування визначати місцеві податки на власний розсуд, скасування нижньої межі податку на нерухоме майно 60 кв.м, перехід від моделі «податку на розкіш» у транспортному зборі на загальнообов’язкову виплату чи виплату за СО2 та інше.

Ще одна норма, яка викликала дискусії, стосується права місцевого самоврядування не виконувати повноваження, делеговані державою з порушеннями.

«Суть цього питання певним чином абсурдна – кому в державі можна порушувати закон? Наприклад, держава надала місцевому самоврядуванню повноваження з порушенням вимог та принципів, визначених законом, і територіальна громада зобов’язана їх виконувати. З іншого боку, органи місцевого самоврядування відмовляються виконувати ці повноваження. Хто правий? ВР і Кабмін у своїх актах не мали права порушувати закон, але порушили його. ОМС відмовляється виконувати повноваження і знов порушує закон. У нас зараз так виглядає, що тільки законодавець може порушувати закон і місцеве самоврядування – ні. Внесена за вимогою асоціацій норма закону передбачає, що органи місцевого самоврядування мають право не виконувати повноваження, якими їх було наділено з порушенням закону. Але експерти просто висміяли таку пропозицію», – каже Дмитро Гурін.

Невідомо також чи зазнає змін система формування виконавчих органів громад, зокрема чи будуть існувати виконкоми у їх теперішньому вигляді

«У нас зараз виконкоми радянської моделі. Він приймає рішення голосуванням, після чого мер його підписує. Але в законі немає колективної відповідальності. Можна скасувати незаконне рішення, але ніхто не понесе відповідальності. Ми говоримо про одноособовий виконавчий орган. У Європі мер є органом виконавчої влади, як президент і він ставить свій підпис. І якщо це рішення незаконне – він несе відповідальність. Голова громади на виборах наділяється прямим мандатом на виконавчі повноваження. Тому в рамках розділення виконавчих та представницьких повноважень виконавчий комітет скасовується, а голова отримує право призначати заступників без погоджень», – пояснює нардеп.

Ще одна проблема стосується припинення повноважень голови громади. Чинна модель дає змогу реалізувати сценарій «знеси голову і займи його місце». Зараз 2/3 депутатів від складу ради можуть висловити голові громади недовіру і відправити його у відставку, виконувачем обов’язків голови в такому випадку стає секретар. Це створює в законі «план дій для секретаря» — збери 2/3 депутатів, скинь голову громади і стань головою громади. Відтак, рішення ради громади стає вищим за рішення територіальної громади, висловлене на прямих виборах.

«За традицією більшості європейських країн: голову громади можна відправити у відставку тільки через референдум, бо рішення щодо дострокового припинення повноважень має прийматися на тому ж рівні, що і рішення про надання повноважень. Закон «Про місцевий референдум» на фінальній стадії підготовки, тому така модель стає можливою для запровадження і в Україні. Проєкт закону про місцеве самоврядування пропонує право ради громади у випадку визнання незадовільним річного звіту ініціювати місцевий референдум щодо дострокового припинення повноважень. Проте у випадку, якщо цей референдум провалився, достроково припиняються повноваження ради громади – така модель стримувань та противаг реалізована і зарекомендовала себе у Польщі. Пропонувалась і інша модель – дострокове припинення повноважень голови 2/3 депутатів від складу ради, що призводить до одночасних перевиборів і голови, і ради громади. Але така модель має суттєвий недолік, вона стимулює проведення перевиборів, щойно у голови громади та більшості впав рейтинг, що є природним у перші роки повноважень, якщо місцева влада впроваджує реформи», – пояснює депутат.

Це лише невелика частина проблем, які зараз дискутуються. До 17 березня відбувався  збір пропозицій до законопроєкту, після чого має відбутися ще один раунд обговорень.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: