У НСЗУ внесла зміни, які поліпшать діагностику та лікування серцево-судинних хвороб

1492725744_telo

Серцево-судинні захворювання є найпоширенішими серед українців: рівень смертності внаслідок цих захворювань становить понад 68 %.

Як повідомили у Нацслужбі здоров'я України, у 2021 році тариф, який платитиме відомство за лікування гострого мозкового інсульту, залежатиме від обсягу наданої допомоги.

«У разі проведення лікувальних ендоваскулярних втручань він становитиме 97 тис. грн. Вартість лікування інсульту з використанням тромболітичної терапії становитиме 54 тис. грн», - йдеться у повідомленні.

Так само поділятиметься вартість послуг з лікування гострого інфаркту міокарда. У разі проведення стентування тариф становитиме 32 тис. грн. При цьому стенти будуть і надалі закуповуватися централізовано та не включені у вартість тарифу.

На сьогодні, у рамках Програми медичних гарантій, медичну допомогу при гострому мозковому інсульті у стаціонарних умовах надає 191 медичний заклад. Медичну допомогу при гострому інфаркті міокарда 64 заклади. На сьогодні, за лікування гострого мозкового інсульту Національна служба здоров’я виплатила закладам понад 1 млрд 642 тис. грн. За лікування гострого інфаркту міокарда - 469 млн грн.

Національна служба здоров’я прописала до надавачів цих медичних послуг високі вимоги. Розробляючи вимоги, ми орієнтувалися на чинну нормативно-правову базу, вітчизняні галузеві стандарти та кращі світові практики з доведеною ефективністю. Українська медицина має виходити на вищий рівень.

Також внесено низку змін, що поліпшать діагностику та лікування цих серцево-судинних хвороб.

Зміни стосуються, зокрема, забезпечення своєчасного знеболення на всіх етапах діагностики та лікування:

  • обов’язкове анестезіологічне забезпечення під час виконання всіх інвазивних діагностичних та інших лікувальних процедур,
  • цілодобовий доступ до ненаркотичних та наркотичних знеболювальних засобів;

чітко розділено, які лабораторні дослідження мають проводитися у цілодобовому режимі:

  • з’явилася вимога щодо забезпечення закладом можливості проведення термінових консультацій з лікарями інших спеціальностей, що мають здійснюватися, відповідно до клінічної ситуації.

Також заходи з медичної реабілітації мають проводитися з початку стаціонарного лікування. І продовжитися після переведення пацієнта до кардіологічного відділення чи центру реабілітації.

Для екстреної медичної допомоги планується ввести підвищувальний коефіцієнт на рівні 5% доплат до суми фактичних оплат за дотримання бригадами правильних маршрутів пацієнтів.

Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта з підозрою на інсульт або інфаркт до закладу, який має договір з НСЗУ на лікування цих захворювань. Таким чином можна буде запобігти втраті часу, який є критично важливим для пацієнтів з інсультом та інфарктом.

Національна служба здоров’я також пропонує розширити Державну програму реімбурсації «Доступні ліки», включивши до неї ліки для вторинної профілактики серцево-судинних захворювань.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: