Коронавірус: Львівщина встановила антирекорд за кількістю хворих

корона8
фото ілюстративне

За минулу добу Львівщина встановила антирекорди за кількістю виявлених випадків коронавірусу та виїздів бригад швидкої допомоги.

Про це під час брифінгу розповів директор департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис.

«Епідситуація в області вкрай напружена. Про це свідчить кількість підтверджених випадків – цього тижня ми тричі перетинали позначку в 1000, навіть 1100. Щодобово у Львівський лабораторний центр надходить понад 1500, а інколи до 2000 зразків для дослідження ПЛР, черг і проблем немає. Щодоби виконується 2500-2800 досліджень і кожен другий зразок є позитивним. Про погіршення ситуації свідчить і динаміка госпіталізацій. Увесь тиждень ми йшли на показниках понад 225 випадків щодоби. Це багато. Якщо взяти аналогічний період за лютий, то це було менше 100 пацієнтів. Бригади швидкої допомоги отримують понад 105 викликів щодобово. Цієї доби ми зареєстрували черговий антирекорд як за кількістю підтверджених випадків, так і за кількістю виїздів бригад швидкої – за цю добу їх було 123, при цьому 89 пацієнтів довелося госпіталізувати», – розповів Орест Чемерис.

Станом на сьогоднішній ранок 2474 пацієнти перебувають на стаціонарному лікуванні, з них 203 – у реанімаційних відділеннях, а 52 на апаратах ШВЛ. Найбільш завантаженим з обласних установ є госпіталь у Винниках, де перебуває 275 пацієнтів. В обласній інфекційній лікарні перебуває 223 пацієнти, в ЛШМД – 321. В районах найбільш завантаженими є лікарні у Стебнику – 117, Стрию – 149 та Новояворівську – 156.

«Найбільше хворих є у Львівському районі. При середньообласному рівні 310 випадків на 100 тисяч населення, тут він становить понад 460, що перевищує норму на 49%. Другу позицію в цьому антирейтингу посідає Дрогобицький район – тут показник становить 390. Стрімко набирає оберти Яворівський район, де кількість випадків значно перевищує середньообласний показник», – розповів Орест Чемерис.

За його словами, додаткові ліжка будуть облаштовані у 8-ій міській лікарні, госпіталі у Винниках та Сокальській ЦРЛ.

Щодо вакцинації, то, як розповів директор департаменту, уже провакциновано близько 4100 медпрацівників. В області працює 10 мобільних бригад.

«Впродовж останніх днів кількість охочих вакцинуватися зростає. Усі 42 тисячі доз, які отримала Львівщина, можна буде використати для першої вакцинації, бо повторну можна провести в межах 12 тижнів. Динаміка останніх днів дає надію, що ми максимально швидко пройдемо цей етап», – розповів Орест Чемерис.

Він запевнив, що наразі медична система області витримує навантаження.

«Інтенсивний показник захворювання в нас вище норми. Середня кількість госпіталізованих на 100 тисяч населення, яка не має перевищувати 60. Львівщина впритул наблизилася до цієї норми з показником – 58. Також враховується завантаження ліжок з киснем. Цей показник не має перевищувати 65%. У нас станом на сьогодні цей показник 54%. Говорити про те, що нас найближчими днями очікує колапс системи охорони здоров’я, я не можу, але саме для того, щоб цього не сталося, були запроваджені обмеження. Водночас, як показує динаміка, щодня кількість пацієнтів зростає на 50-60 осіб», – розповів Орест Чемерис.

Наразі у ЛОДА не можуть сказати, наскільки прислухалися місцеві громади до учорашньої рекомендації запровадити карантинні обмеження.

«Впродовж дня контролюючі органи проводитимуть моніторинг, і до кінця дня можна буде говорити, які території дослухалися, а які – ні», – розповів директор департаменту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: