На Львівщині виставили мощовик з Поясом Пресвятої Богородиці

162403932_102250115292629_3990214480995593102_o
Фото: Парафія св. апостолів Петра і Павла

У м. Комарно в храмі св. ап. Петра і Павла виставлено мощовик, у якому зберігається унікальна реліквія ― частинка Пояса Пресвятої Богородиці. Скористаймося можливістю поклонитися святині.

Храм відчинено з 8.00 - 19.00, повідомила Парафія св. апостолів Петра і Павла м. Комарно.

Згідно з церковного передання, після успіння тіло Пречистої разом з душею взяте до Неба. Тож замість мощей Церква вшановує її ризи або пояс. Свято Покладення Чесного Пояса встановили ще в 12-му столітті й Церква вшановує його до сьогодні.

Передання також свідчить, що Пресвята Богородиця сама виплела свій пояс із верблюжої шерсті та передала його апостолу Томі, коли возносилася на Небеса. Цим його дуже потішила, бо ж він запізнився на її Успіння.

Пояс переховували інші учні після мученицької смерті святого апостола Томи, а тоді поклали його в одній з церков у Константинополі – там же, де появилася Божа Мати, тримаючи Свій Омофор над народом Константинополя у 9-му столітті (звідси бере також початок і свято Покрови). Це – перше Покладення Чесного Пояса відбулося у час правління імператора Аркадія (395-408 рр.), який привіз пояс до Константинополя із Єрусалиму. А його дочка сховала пояс у золотому кивоті в церкві Пресвятої Богородиці. Там він зберігався 5 століть.

Возможно, это изображение (4 человека)

Друге Покладення чесного пояса відбулося в Константинополі через 500 років. Тоді Константинополь очолював імператор Лев Мудрий (або Філософ, 886-911 рр.). Його дружина Зоя була опанована злим духом, який її сильно мучив. У видінні, посланому їй Господом, вона дізналася, що зможе видужати, коли на неї покладуть пояс Пресвятої Богородиці. Тоді всі почали шукати його і знайшли в кивоті церкви Пресвятої Богородиці. Правлячий Патріарх поклав пояс на імператрицю і цієї ж миті вона видужала. Із вдячності Богові за це чудо зцілення вона оздобила Пояс золотими нитками і положили його назад у кивот та закрила. Як пам’ять про цю подію у Церкві встановили свято Покладення пояса Пресвятої Богородиці

У 14-му столітті імператор Іван Катакузінос передав пояс до монастиря Ватопедського на святій Горі Афон. На даний час Пояс поділений на три частини, одна з яких зберігається у тому монастирі, друга – в монастирі в Трірі (Німеччина), а остання – в Грузії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: