У Києві відбулася презентація кінопроєкту "Французьке обличчя Львівщини"

ііі
Фото: ЛОДА

Учора, 19 березня, у Медіацентрі Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв у Києві відбулася презентація документального кінопроєкту «Французьке обличчя Львівщини».

Серед його партнерів  - департамент комунікацій та внутрішньої політики Львівської облдержадміністрації, повідомляють у ЛОДА.

Це кінопроєкт львівських режисерів Сашка та Дарини Балабаїв, створений спільно з Науковою бібліотекою Львівського національного університету імені Івана Франка та «Альянс Франсез» міста Львова. Він зорієнтований на популяризацію українсько-французьких зв′язків та актуалізацію пам′яток і місць пам′яті французької та української культур, збережених в Україні та Франції.

У вступному слові доктор історичних наук, професор, голова правління громадської організації «Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин» Ірина Матяш наголосила на важливості проєкту в культурній дипломатії України. Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен відзначив активність «Альянс Франсез» м. Львова та Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка, високо оцінив мистецький рівень фільму та подякував за підтримку партнерам проєкту.

Ідея кінопроєкту «Французьке обличчя Львівщини» належить Василеві Кметю, Президентові «Альянс Франсез» м. Львова, директорові Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка. Він наголосив, що проєкт став продовженням ініціативи Посольства Франції досліджувати міжкультурну спадщину великих міст – Львова, Одеси, Харкова.

«Тоді, у 2018 році ми реалізували 4 туристичні маршрути з циклу «Французьке обличчя Львова». Перетворення проєкту в кінодокументалістику відбулося завдяки режисерській ініціативі та творчим підходам Сашка і Дарини Балабаїв. Цей проєкт став спробою розширити межі традиційного українсько-французького дискурсу: нагадати українцям про багатогранність джерел їхньої культури і французам про їхні традиції в Україні. Спільні роздуми про європейське минуле мають бути доброю основою для майбутніх перспектив - культурних, бізнесових, туристичних", - зазначив Василь Кметь.

Фільм перекладений французькою та українською мовами.

Перший показ кінострічки «Французьке обличчя Львівщини» відбувся торік у листопаді в мережі «Кінопалац» у рамках подій фестивалю «Французька осінь у Львові».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: