Коронавірус у Львові: додаткових ліжок може не вистачити

перинат ц

Додаткових ліжок, які раніше вирішили розгорнути у Львові може не вистачити.

Додаткових ліжок, які раніше вирішили розгорнути у Львові, може не вистачити.

Про це під час брифінгу розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

«Якщо на п`ятницю на ранок в межах області ми мали за добу 224 госпіталізованих  хворих з COVID, то на суботу на ранок ми мали 338 хворих госпіталізованих. Це неординарний ріст. Ми терміново зібрали нараду всіх головних лікарів і почали шукати будь-які локації, де можна на перспективу мати місця, бо навіть тих 1300 ліжок, що ми зарезервували, при такій динаміці їх за тиждень часу може бути недостатньо. Станом на сьогодні у наші львівські лікарні було госпіталізовано 63 хворих з COVID, а виписано лише 3. Минулого тижня ми мали динаміку в плюсі орієнтовно 40 нових хворих, то станом на ранок ми вже маємо в плюсі 60 людей. Прогресія серйозна», - розповів Андрій Садовий.

За його словами додаткові ліжка будуть встановлені в ЛШМД.

«Я мав розмову з ректором Львівського медичного університету. У нас у приміщенні в лікарні на Топольній є багато кабінетів та аудиторій, які використовують для навчального процесу. Я попросив пана ректора максимально звільнити усі приміщення, де можуть бути ліжка, вони там мають бути. Кисень є, ми маємо свою станцію, тому з тим проблеми нема», - розповів міський голова.

Також, ще більше ніж спочатку планувалося буде розширена ліжкова мережа у поліклініці на вулиці Мазепи.

«Ми говорили раніше про 150 ліжок, але там ще мінімум 100 ліжок можна зробити. Там зараз тривають зустрічі, щоб ми все це робили максимально швидко. Велика подяка Університету безпеки життєдіяльності, вони дали своїх курсантів, які допомогли виносити всі речі та обладнання, займались демонтажними роботами в поліклініці», - розповів міський голова.

Крім цього, у поліклініці вивільнять приміщення, де знаходяться сімейні лікарі.

«Поруч є двоповерхова будівля, яка на фінальній стадії ремонту, ми там облаштуємо амбулаторію сімейної медицини. Ми домовляємось з приватним власником цієї будівлі і всі лікарі отримають набагато кращі умови праці, це буде єдиний комплекс. Бо сьогодні має бути максимальна координація. Ми навіть на виконкомі прийняли рішення ургентно вибудувати місток з тої площі, де є лікарня швидкої допомоги, на один з корпусів поліклініки на вул. Мазепи»,- заявив Андрій Садовий.

Він додав, що попри невдоволення колективу поліклініки , альтернативи такому  рішенню на сьогодні немає.

«Інших варіантів нема. Кожне ліжко - на вагу золота. Бо ми вже рахуємо: якщо минулого тижня я розумів, що треба в день мати 40 ліжок вільних, то сьогодні вже треба 60. Якщо буде така динаміка, то завтра може бути потреба у 90 ліжках на добу. Можливо на деякі дні ми припинимо роботу тих чи інших установ. Кожен хворий має отримати можливість бути госпіталізованим. Сьогодні всі працюють з надзусиллями. Корпус на вул. Мазепи, який ми почали робити, треба ще десь місяць робити, а ті кабінети, де є сімейні лікарі, то там це можна зробити за два-три дні. Що має бути в першу чергу? Ліжко, де можна покласти хворого на лікування. Різні варіанти говорять - розташовувати ліжка у великих комплексах, а хто буде кисень підводити, хто з медиків буде працювати», - пояснив Андрій Садовий.

За його словами ще один резерв — це приміщення адмінкорпусу екстреної медицини.

«Там знаходяться бухгалтери. Ми домовились з керівництвом області, що тимчасово бухгалтерів та ІТ-шників попросимо перейти у 97-му школу, яка є поряд. Ті люди не мають стосунку до лікування, це адмінперсонал та бухгалтери. Школа з розумінням до цього поставилась, поки є канікули», - розповів міський голова.

Також, 8-ма лікарня розглядає можливість перепрофілювати під розміщення ліжок  великий конференц-зал.

«Ми вивчаємо всі можливі варіанти, бо так виглядає, що ця хвиля буде тривати до 10 днів - двох тижнів»,- пояснив міський голова.

Він додав, що у мерії розглядають варіанти облаштування додаткових ліжок в дитячих медзакладах.

«Польща на карантині, у них фіксують дуже серйозний ріст кількості дітей, які потребують госпіталізації. З самого початку ми чітко розділили ті лікарні, які лікують хворих на COVID, і ті, які займаються ургентною роботою. Серед дорослих лікарень ця межа вже відсутня. А по дитячих лікарнях ми зберігаємо певну сепарацію - є обласна дитяча лікарня, яка приймає хворих на COVID, як і наш пологовий будинок, а ургентних дітей приймає лікарня на вулиці Орлика. Тому, ми прийняли рішення на комісії з надзвичайних ситуацій - звернутись до Національної служби охорони здоров`я і Міністерства, щоб запропонували дитячу лікарню на вулиці Орлика, де є окремі приміщення, де можна облаштувати 100 ліжок для дітей з COVID. Дай Бог, щоб це не знадобилось, але ми повинні там провести кисень, зробити все необхідне, закупити обладнання, устаткувати його», - заявив Андрій Садовий.

Через зростання кількості хворих Львів потребує додаткових медпрацівників.

«Ми звернулись через соціальні мережі, і через півтори доби ми отримали 350 пропозицій від медиків, які працюють в межах міста та області. Навіть звертаються з інших областей, які готові приїжджати до Львова і надавати людям допомогу. Сьогодні відділи кадрів наших лікарень вивчають це питання», - розповів міський голова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: