Соціальну мережу-маркеплейс сучасного мистецтва Cittart запущено

002

20 березня 2021 року відкрита можливість завантаження додатку Cittart для користувачів мобільних платформ iOS.

Відомі в Україні й світі художники Олег Тістол, Олександр Ройтбурдт, Юрій Соломко, Миколай Маценко, Володимир Кочмар, Юрій Пікуль, Роман Михайлов, Apl315, Waone Interesni Kazki, Ксенія Гнилицька, Юлія Беляєва, Ніна Мурашкіна, Анастасия Поддерев'янська, Руслан Тремба, Андрій Блудов, Юрій Денисенков, Микита Цой, Алла Волобуєва, Назар Симотюк, Андрій Роік підтримали стартап і розмістили на маркетплейсі свої роботи, які вже сьогодні можна придбати онлайн.

Загалом станом на 20 березня до стартапу приєдналося понад 100 українських художників та майже півтисячі робіт сьогодні вже доступні у додатку.

Планується, що розвиток проєкту Cittart сягне міжнародного рівня і допоможе українським митцям швидше стати своїми у світовому ком'юніті.

Ідея діджитального інструменту для продажу мистецтва належить Дарині Мо Мот – українській художниці, СEO проєкту Cittart, кураторці українського павільйону на Nord Art 2021 – однієї з найбільших виставок сучасного мистецтва у Європі.

Co-founder і COO проєкту Cittart Георгій Варданян. Георгій також керуючий партнер компанії Fitelio, яка займається розробкою digital-продуктів і сервісів з автоматизації бізнес-процесів.

Проєкт реалізовано за підтримки Українського культурного фонду та Українського фонду стартапів.

Додаток Cittart як новий «мистецький Instagram». Він об’єднує українське мистецьке ком’юніті. Діджитал-платформа зібрала і відомих метрів, і представників стріт-арту та діджитал-митців. Тут є роботи представників покоління легендарної паризької комуни та представлені зовсім нові імена, які увірвалися у творчість у 2020-му.

Мета Cittart – зробити мистецтво ближчим та доступнішим. Щоби кожен українець мав змогу швидко віднайти свій арт об’єкт та «в один тап» розпочати формування власної мистецької колекції.

Щоби стати ближчими до сучасного українського мистецтва, завантажуйте додаток за посиланням https://apps.apple.com/ua/app/cittart/id1530849006

Як працює Cittart: карта користування додатком

Користуватися Cittart дуже просто. Потрібно завантажити додаток на смартфон, а далі – інтуїтивний і простий дизайн допоможе зорієнтуватися. На головній розміщено роботи різних авторів, які є у додатку. Щоразу, коли до платформи додаватимуться нові  арт об’єкти, змінюватиметься і ваша стрічка.

Якщо шукаєте щось ціленаправлено, то у вкладці «пошук» доступні фільтри, які дозволяють сортувати за ціною, стилем, матеріалом, розміром, автором та багатьма іншими параметрами.

Після придбання арт-об’єкта, ця робота з’являється у вашому профілі у розділі «колекція». Коли в найближчому часі з’явиться опція фолловінгу та лайків, інші користувачі зможуть на вас підписатися, щоби слідкувати за вашою колекцією.

До того ж, у будь-який момент ви можете зробити твір з вашої колекції знову доступним для продажу, просто змінивши налаштування. Але навіть перепродавши роботу, її власник назавжди залишиться частиною історії цієї роботи.

Художники та скульптори, представлені на Cittart

«Ми ризикнули поєднати імена, які раніше важко було уявити в одному човні. Це і знані митці, які увійшли в історію мистецтва країни, створили неабиякий бекграунд та продовжують створювати образ сфери сучасного мистецтва України, серед яких Юрій Соломко, Олег Тістол, Олександр Ройтбурдт», – розповідає Дарина Момот, CEO Cittart.

Є і вже добре відомі представники молодшої генерації, вони ще не так давно на цьому ринку, проте мають вражаючий список виставок та досягнень. Це такі митці, як Артем Волокітін, Анастасія Подерев'янська, Ніна Мурашкіна, Руслан Тремба, Юрій Пікуль, Юлія Беляєва.

Є автори, яких у мистецькому ком’юніті називають fresh blood, бо вони вже дуже круті за своїм баченням та стилем, але тільки увірвалися в арт-ринковий простір.

Дарина додає: «Є окремий напрямок авторів, що формувалися у стріт-арті. Такі митці, як правило, рідко з’являються в галереях або сайтах з більш традиційним мистецтвом. Ми їх запросили і вони прийняли наше запрошення. Серед найвідоміших: Waone Interesni Kazki (Володимир Манжос) та учасник стріт-арт-тріо «Добрые люди» Олександр Гребенюк. Не менш важливо, що долучаються гостро соціальні провокаційні автори як Роман Михайлов, Apl315, Kinder Album

Мені важко було уявити ще рік тому, до пандемії, що такі різні митці можуть об’єднатися в одному місці. Тоді б це звучало як утопія».

Для авторів, які хочуть долучитися до платформи, достатньо завантажити додаток, зареєструватися і додати власні роботи. Після цього вони автоматично будуть відправлені на модерацію.

Як розвиватиметься проєкт: контекст, відсутність коментарів та літопис сучасного мистецтва

Наразі команда працює над функціоналом, який розкриватиме зміст твору мистецтва у контексті його створення та відображатиме історію життя арт-об’єкта. Це допоможе зробити сучасне мистецтво ближчим та зрозумілішим, побудувати емоційний зв'язок між твором і глядачем. Адже сам по собі матеріальний арт-об’єкт – це лише вершина айсбергу, під якою приховано багато цікавого. І в свою чергу змінюватиме сприйняття мистецтва серед українців як важливої значущості, яскравого самобутнього подарунка або навіть надійної довгострокової інвестиції.

У наступних версіях додатку користувачі зможуть залишати вподобання арт-об’єктів, підписуватися на колекції та митців.

Важливо, що кожен користувач вже після придбання арт-об'єкта має можливість продовжувати його історію, додаючи інформацію-контекст (наприклад, фото розміщення картини у власному просторі, люди навколо твору). Фактично кожен покупець мистецтва створюватиме літопис арт-об’єкта і долучається до написання нової діджиталізованої історії українського мистецтва!

Про Cittart

Стартап Cittart – маркетплейс/соціальна мережа для сучасного мистецтва. Проєкт залучив  $ 100 тис. інвестицій сумарно від Українського фонду стартапів і Українського культурного фонду в 2020 і зараз знаходиться на стадії активного розвитку. Стартап створений як відповідь на актуальну потребу українських художників і покупців мистецтва у професійній платформі, яка змогла б забезпечити безпеку, сервіс і емоційний зв’язок з мистецтвом. Мета Cittart – зробити мистецтво ближчим та доступнішим, відкриваючи нові відчуття і новий спосіб світосприйняття.

СEO проєкту та засновниця Cittart – маркетплейсу сучасного мистецтва – українська художниця Дарина Mo Mot, кураторка українського павільйону на Nord Art, одній з найбільших виставок сучасного мистецтва у світі.

Co-founder і COO проекту Cittart Георгій Варданян. Георгій також є керуючим партнером компанії Fitelio, яка займається розробкою digital-продуктів і сервісів з автоматизації бізнес-процесів.

Ірина Почапська

* Партнерська публікація

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: