На реставрацію дерев'яної церкви у Кугаєві XVII століття виділять мільйон гривень

Kuhaiv-1
Фото: SvartKat

У 2021 році з обласного бюджету виділять мільйон гривень, аби незабаром розпочати реставрацію святині Богоявлення Господнього у Кугаєві, що на Пустомитівщині, яку датують 1693 роком.

Про це повідомили у департаменті архітектури та містобудування Львівської ОДА.

«Від початку 2000-х вона потребує нагальної реставрації. Тому з 2012-го довкола пам'ятки згуртувалися небайдужі пам'яткоохоронці, які вже закупили частину матеріалів для її реставрації. Цьогоріч в обласному бюджеті для відновлення пам'ятки національного значення передбачено мільйон гривень. Після виготовлення проєктно-кошторисної документації, фахівці планують розпочати її реставрацію», - йдеться  у повідомленні.

Довідка

Церква Богоявлення Господнього у Кугаєві — дерев'яний греко-католицький храм XVII століття, є пам'яткою архітектури національного значення охоронний. Характерний зразок бойківського типу церков.

Храм збудовано 1693 року. Реставрований коштом громади у 1874 році за отця Олександра Гориновича і провізорів Михайла та Василя Батогів (свідчить напис в інтер'єрі). Ремонт проводився також 1985 року. Тоді зокрема було замінено гонт. 1989 року наново помальовано.

Тут зберігся іконостас 1702-1806 рр. роботи народних майстрів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: