У березні українським пенсіонерам підвищили пенсії щонайменше на 300 гривень

пенсії

З 4 березня почалася виплата проіндексованих пенсій за березень. Уже близько 8 млн громадян отримали пенсію, підвищену на 11%.

Про це розповів радник міністра соціальної політики України Микола Шамбір в етері телеканалу «Дім».

Середнє підвищення за березень склало близько 300 грн.

«З березня місяця люди отримують вже проіндексований розмір. З березня почалася виплата пенсій за березень і вже люди отримують практично на сьогодні. Більшість пенсіонерів вже отримали пенсію за березень і це вже пенсія збільшених розмірів. Середнє підвищення – близько 300 грн», – сказав Микола Шамбір.

Цього року індексація пенсій розрахована на 11% від основного розміру пенсій залежно від стажу і заробітку.

«11% тому, що це залежить від того, що середня зарплата – показник, який береться для індексації, зріс на 17%, і інфляція торік склала 5%, відповідно 50% одного й іншого підсумовується, 22% і відповідно 50% від цього береться і буде 11%», – сказав він.

За його словами, підвищення пенсій буде ще в кілька етапів.

Плани підвищення пенсій протягом 2021 року:

  • З 1 квітня пенсію у збільшеному розмірі отримають пенсіонери, які працюють.
    З липня пенсії будуть підвищені відповідно до зростання прожиткового мінімуму, в жовтні надбавку отримають пенсіонери, які досягли 75 років.
  • У грудні буде підвищення внаслідок зростання мінімальної зарплати. Люди, які досягли 65 років і мають стаж 30-35 років, отримуватимуть мінімальну пенсію в розмірі 2400-2500 грн.
  • Також радник міністра сказав, що коштів, які надходять до Пенсійного фонду, достатньо для того, щоб виконати це підвищення.

«Накопичувальні пенсії, безумовно, дадуть стабілізацію пенсійної системи. На сьогоднішній день законопроект про накопичувальні пенсії знаходиться у Верховній Раді, ведуться дискусії, обробляються найнадійніші варіанти. Але цілком реально вирішити це питання в цьому році», – зазначив Шамбір.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: