У ЛОДА розповіли, як ловитимуть паліїв сухої трави

165338417_3872739942807477_2162131818307031988_n

З початку року на території Львівської області зафіксували 63 нових випадки спалювання сухої рослинності на відкритих територіях.

Про це розповів заступник голови Львівської ОДА Віталій Загайний.

«Загальна площа, на якій виникли пожежі з початку року, склала 14 гектарів землі. Це – пожежі, пов’язані з горінням сухої трави та чагарнику. У минулому році пожежі охопили понад тисячу гектарів території. Це є тривожним сигналом, і, власне, хочу наголосити, що за результатами  внесених змін до законодавства, збільшена відповідальність, зокрема: за випалювання стерні, луків, пасовищ передбачені штрафи від 3060 до 12240 гривень для громадян, та від 15300 до 30600 гривень – для посадових осіб», - розповів Віталій Загайний.

Також право штрафувати мають тепер і поліцейські.

Відтак, сьогодні у ЛОДА за участі правоохоронців і представників ДСНС та держекоінспекції відбулася нарада щодо боротьби з сезонними пожежами в екосистемах.

«За результатами наради, ми акцентували на важливості проведення широкої інформаційної кампанії, включно з використанням системи оповіщення спільно з департаментом цивільного захисту. Для ефективного подолання проблеми необхідно залучати громадськість, а також екологічних інспекторів. Зокрема вчора одна з груп складала іспити, і ми сподіваємось, що ці люди включаться у роботу. Також хочемо залучити церковні громади, бо важливо, щоб церква теж інформувала про недопустимість спалювання», – додав Віталій Загайний.

«Торік ми організували мобільні групи в усіх районах. Цього року прошу всіх голів громад та всі відповідні служби застосовувати законні механізми та покарання, а також у поміч електронний ресурс - карта, на якій позначені всі минулорічні пожежі. Ми можемо наперед майже точно передбачити, де саме горітиме. Ми надрукували плакати та, разом з вчителями, пожежниками та священниками почали говорити про шкоду випалювання трави у школах та церквах», - розповів заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

За словами Віталія Загайного наради щодо боротьби з сезонними пожежами в екосистемах відбуватимуться щоп’ятниці.

«Власники та орендарі земельних ділянок повинні усвідомили свою відповідальність. У час, коли область залучає значний фінансовий ресурс для боротьби з коронавірусом, дуже хотілось б, щоб ми якомога менше коштів резервного фонду скеровували на подолання пожеж в екосистемах», – наголосив Віталій Загайний.

Про факти виявлення підпалів, пожеж просять повідомляти за номерами телефонів: 101,102,  112.

Нагадаємо, з приходом весни та потепління в Україні щорічно активізуються палії сухої трави.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: