Відсоток пневмоній зростає: лікарка розповіла, як діти на Львівщині хворіють на коронавірус

корона778
фото з архіву редакції

Ще на початку пандемії коронавірусу медики повідомляли, що діти не так часто, як дорослі хворіють на коронавірусну інфекцію, а якщо хворіють, то безсимтомно чи в легкій формі.

Втім, ситуація із захворюванням погіршується, і у Львові з новими посиленими обмеженнями частково закрили дитячі садочки. Залишили працювати лише чергові групи для дітей, батьки яких не мають з ким залишити малечу.

У соцмережах і батьківських групах батьки таким рішенням місцевої влади невдоволені. Мовляв, діти все одно не хворіють. Утім, як виявилося, на третій хвилі коронавірусу, з якою зараз борються в Україні, потерпають і діти. У малюків також трапляються важкі форми перебігу хвороби.

не варто бути таким безпечним

Головна лікарка львівської обласної дитячої лікарні «Охматдит» Олександра Бурда розповіла ІА Дивись.info, що не варто бути таким безпечним. Каже, в лікарню щоденно потрапляють діти з підтвердженим коронавірусом і різними формами пневмонії.

Що зараз відбувається в «Охматдиті»

Якщо торік хворих дітей майже не було, то зараз в «Охматдиті» розгорнуто спеціальне ковідне відділення – розповідає Олександра Бурда.

«Минулого року карантин розпочався з половини березня, а в квітні у нас був перший позитивний пацієнт. Тобто у квітні у нас була єдина дитина, хвора на коронавірус, у травні позитивних було троє.

Зараз ковідних пацієнтів значно більше. Лікарня наразі розділена і має два потоки - приймає ургнетних хворих і хворих на коронавірус. Тут є два окремі приймальні покої, ізолятор, санпропускник. Ковідна зона відділена від решти пацієнтів.

Ліжок та медичного обладнання наразі вистачає. Наше ковідне відділення розраховане на 50 ліжок, а наразі в «Охматдиті» є 33 дитини на лікуванні у ковідній зоні, з них 31 пацієнт позитивний і двоє – ще не підтверджено. Втім, якщо буде потреба дообладнати додаткові місця, то в нас є місце, де це зробити. Поки що всього вистачає. Однак ми подали заявку, бо була ще потреба в кисневих точках, обладнанні для високопотокової інгаляції кисню», – каже Олександра Бурда.

Хвороба не шкодує дітей

Повідомлення про те, що коронавірус майже не загрожує дітям, зіграв із батьками злий жарт, вважає лікарка. Багато хто почав легковажити дитячий ковід, а цього робити не варто.

«Діти й справді не так часто вимагають штучної вентиляції легенів, як дорослі, не так часто їм потрібна киснева підтримка. У них дещо інший перебіг хвороби, порівняно з дорослими. Частина з дітей, які в нас лікуються, мають загальні інтоксикаційні симптоми, високу температуру і мають розлади шлунково-кишкового тракту при підтвердженому коронавірусі.

Якщо раніше в нас було 18-23 відсотки пневмоній, то зараз – уже понад 45%

Однак ми ніколи не можемо бути впевненими щодо мутацій вірусу, адже не робимо вірусологічних досліджень. Можемо лише констатувати те, що ми маємо за тестами ПЛР і клінічними проявами. Ось для прикладу – позавчора в нас поступило шестеро дітей. Двоє з них – до 1 року, двоє – по 4 роки, а що двоє – старші 14 років. Всі, окрім однієї дитини, поступили з пневмоніями.

Якщо раніше в нас було 18-23% пневмоній, то зараз – уже понад 45%. І пневмонія не шкодує дітей у будь-якому віці – хворіють і немовлята, і старші діти.

Найважчими за останній рік були два випадки – дівчинка трьох років і 17-річна дівчина, яка перебуває у нас в реанімації ще й досі. Нещодавно її стан покращився. Вона ще має пневмонію, але пацієнтка вже не є така кисневозалежна, як була. Її від’єднали від екстракорпоральної мембранної оксигенації, і у дитини є позитивна динаміка, кризовий момент вже минув», – каже лікарка.

Люди легковажно ставляться до свого здоров’я

Олександра Бурда каже, що її дивує легковажне ставлення львів’ян не лише до свого здоров’я, але й до своїх дітей.

«Я часто бачу у нашому повсякденному житті ситуації, коли батьки мають маски, а діти зовсім без масок. Діти раннього віку гуляють також без масок. Тут, на місці батьків, я би не була такою безпечною. Все-таки захист потрібен усім, тому й маски, напевне, всім треба носити.

І, звичайно, якщо є якісь хворі у родині, то дитину бажано ізолювати, не контактувати. Те, що вважають, що діти не хворіють – це неправда. Дитина може так само занедужати, як і дорослий. Тому якщо є гостра симптоматика, гарячка, яка не збивається – тоді обов’язково звертатись до сімейного лікаря і, при потребі, госпіталізовуватись.

Мене часто питають щодо ефективності карантину. Наразі минуло занадто мало часу, щоби щось оцінювати. Аби був результат, треба почекати ще хоч тиждень-другий. Моя особиста думка: карантин потрібно зробити ще жорсткішим. Закрити в тому чисті і садочки, і громадський транспорт. Дуже сумно, але люди надзвичайно легковажно ставляться до свого здоров’я», – резюмує лікарка.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: