Тарифне питання: що буде з цінами на газ і як працюватиме річний газовий продукт

100819
Фото з відкритих джерел.

Сьогодні, 1 квітня, в Україні більше не діє обмеження ціни на газ для населення – 6,99 грн за кубометр, за місяць запрацює річний газовий продукт.

Сьогодні, 1 квітня, в Україні більше не діє обмеження ціни на газ для населення – 6,99 грмвень за кубометр, за місяць запрацює річний газовий продукт.

Починаючи з 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня, гранична ціна на блакитне паливо регулювалася постановою Каміну і не могла перевищувати 6,99 грн/куб.м. Уже з 1 квітня постачальники мають право встановлювати  ринкову вартість.

Якщо у Європі вартість нафти і газу суттєво зросла, українські споживачі блакитного палива наразі помітного підвищення цін не відчують.

Згідно з даними ГазПравда, 14 українських компаній встановили ціну нижчу за 6,99 грн за м куб: найнижча у ТОВ «Мегаватт енерго сервісна компанія» – 6,70 грн за м куб, найвища у ТОВ «Енерджі трейд груп» – 6,98 грн за м куб.

33 компанії встановили ціну на рівні – 6,99 грн за м куб. І 17 постачальників блакитного палива визначили вищу вартість у межах від 7,60 грн за м куб до 8,85 грн за м куб (ТОВ «Азовгаз»).

1

«З 1 квітня в Україні дія граничного тарифу на газ, яка була встановлена урядом в розмірі 6,99 грн. за кубометр, закінчується. Деякі компанії вже оприлюднили свої ціни на квітень. Так, Нафтогаз залишив ціну на рівні березня 6,86 грн. Багато компаній теж залишили ціну на попередньому рівні. Вона становить 6,99 грн та нижче. Проте низка компаній суттєво підвищили ціни. Серед «рекордсменів» слід відзначити ТОВ «Азовгаз» 8,85 грн, Херсонську та Чернівецьку обласні газопостачальні компанії 8,30 грн, Кіровоградську обласну газопостачальну компанію 8,27 грн. тощо. Тобто для багатьох українців газ суттєво подорожчає», – каже кандидат економічних наук Олександр Хмелевський.

Прогнозованого зниження цін на газ наприкінці опалювального сезону наразі не спостерігається, каже Артем Компан, голова правління Асоціації постачальників енергоресурсів.

«Незважаючи на закінчення опалювального сезону, оптова ціна закупівлі газу все ще не падає. Ситуація на європейських біржах залишається нестабільною – після нетривалого зниження вартість газу знов почала зростати. Країни з розвиненою економікою швидкими темпами проводять вакцинацію населення, що сприяє відновленню промисловості та, відповідно, збільшенню попиту на енергоресурси. Аналітики прогнозують, що з цієї причини очікуване літнє зниження вартості блакитного палива може взагалі не відбутися.

Тому українські постачальники готують для споживачів особливий продукт – річний контракт на газ з фіксованою ціною. Його запровадження очікується вже з 1 травня поточного року», – пояснює Артем Компан.

До речі, річний тариф в Україні вже діяв раніше. Після запуску ринку газу у серпні 2020 року ГК «Нафтогаз України» пропонувала клієнтам тарифний план «Річний». Особливість теперішнього газового річного продукту – пропонувати його мусять усі постачальники.

«Річний контракт – це страховка для споживачів від цінових коливань і гарантія стабільної ціни газу впродовж року.

Річний контракт дозволить українцям краще планувати свої витрати на житлово-комунальні послуги, а державі, відповідно, планувати витрати на субсидії та пільги вразливим категоріям споживачів. Крім того, споживачам не потрібно буде кожен місяць турбуватися про ціну на газ, а суми в платіжках стануть більш прогнозованими.

Важливим є те, що споживач зберігає право вибрати будь-який інший тариф на постачання газу від будь-якого постачальника, що сприятиме розвитку здорової конкуренції між постачальниками, появі нових тарифних пропозицій на газ, розвитку сервісів тощо», – каже Артем Компан.

І додає, що усіх постачальників, які надаватимуть послуги побутовим споживачам, зобов’яжуть до 25 квітня повідомити споживачам річну ціну на газ, а також опублікувати її на своїх вебсайтах.

«Пропозиція річного газового продукту діятиме з 1 травня по 30 квітня наступного року. Постачальник не має права протягом періоду дії річного контракту змінювати ціну газу, а також інші умови річного контракту. Оплата рахунка постачальника в рамках річного контракту має бути здійснена споживачем щомісячно не пізніше 25 числа місяця наступного за розрахунковим. Споживач може в будь-який момент змінити річний контракт на місячний, наприклад, шляхом підписання нової заяви-приєднання», – резюмує голова правління Асоціації постачальників енергоресурсів.

Натомість Олександр Хмелевський зазначає, що, найімовірніше, річний газовий продукт буде мати ціни близькі до максимальних.

«Для того, щоб убезпечити людей від коливань цін на газ, уряд планує запустити річний газовий продукт. При цьому ціна газу для споживачів буде встановлюватися раз на рік і залишатися стабільною незалежно від коливань цін на ринку. Споживачі будуть мати вибір, або скористатися Річним газовим продуктом, або купувати газ за цінами, які щомісяця встановлює постачальник. Проте очікується, що Річний газовий продукт буде мати ціни близькі до максимальних значень. Літом ціни на газ традиційно падають, тому за річним газовим продуктом споживачам доведеться плати значно дорожче. В той час, як взимку вони будуть отримувати газ трохи дешевше. Тому не можна однозначно сказати, який з варіантів буде більш вигідний споживачам», – зазначив економіст.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: