Дзвінок, що може зупинити війну: політологи про розмову Байдена і Зеленського

байд зел

Напередодні минулих вихідних, 2 квітня, відбулась розмова українського президента Володимира Зеленського із президентом США Джо Байденом, яка тривала 50 хвилин.

Співрозмовники обговорювали підтримку України на тлі російської агресії, а також питання реформ в Україні. Зеленський, поміж іншим, запросив американського лідера взяти участь у саміті «Кримської платформи», який запланований на серпень у Києві.

ІА Дивись. info запитала у політичних експертів, що означає розмова двох президентів для України і як вони її оцінюють.

Олександр Палій, політолог:

«Ця розмова станом на зараз фактично зупинила війну. Росія планувала війну, і підтримка з боку США, озвучена всім вищим безпековим керівництвом Сполучених Штатів, розпочинаючи від глави Пентагону, начальників штабів, закінчуючи самим Байденом – все це дуже ясний знак, що Америка буде підтримувати Україну в разі нападу Росії. Підтримувати зокрема і зброєю. Адже про це свідчили переговори саме на безпековому рівні. Тобто вели переговори не міністри торгівлі, а саме в секторі безпеки. І, досить ймовірно, йшлося про  підтримку військово-повітряних сил – забезпечення американськими літаками в разі російського наступу, щоби унеможливити використання російської авіації.

Зеленський дуже довго чекав цього дзвінка. Американці говорили про реформи  і, власне кажучи, весь час наголошували на цьому. Очевидно, йдуть певні дискусії. Можливо, Путін оцю відстрочку розмови Байдена і Зеленського також сприймав як натяк, що Америка не буде підтримувати Україну. Але тут він помилився. Бо одна справа – політичні дискусії, а стратегічні інтереси – то зовсім інша річ.

Ця розмова – надзвичайно важлива річ, яка фактично врятувала від страшних потрясінь

Ця розмова – надзвичайно важлива річ, яка фактично врятувала від страшних потрясінь (станом на зараз) все населення України. Бо Росія мріяла не просто перетворити Україну на Сирію, а на 1933 рік. Зараз ми отримали абсолютно чіткі запевнення, що в разі війни вони будуть нам серйозно допомагати. А це означає, що війна не буде ні легкою, ні переможною для Росії. І це означає, що Україна переможе».

Олександр Мусієнко, політолог:

«Це важлива розмова і дуже добре, що вона відбулася, та ще й саме в цей момент. Якщо ми подивимось загалом на ситуацію, яка склалась – і з пересуванням російських військ біля кордонів з Україною, і з загостренням ситуації на Сході, і з порушенням перемир'я, і того, що Росія не бажає дотримуватись перемир’я, і з врахуванням цих всіх загроз, які є – то тут і справді важливо, що Джо Байден висловив свою підтримку.

Тим паче на фоні того, що європейські партнери - Німеччина і Франція – поки що фактично ігнорують звернення президента щодо проведення переговорів Нормандської четвірки. Ще гірше – європейські лідери говорили з Путіним про Україну без участі самої України. В цьому контексті дуже важливим був дзвінок Байдена, який демонструє, що підтримка нашої держави все-таки буде. Тепер потрібно вже нам активізувати свої зусилля, аби ця підтримка наповнювалась змістовними і предметними речами: про надання зброї, фінансової підтримки з боку США тощо.

Розмова вселяє оптимізм, бо все-таки виглядає, що українсько-американські відносини мають шанс розвиватись в руслі стратегічного партнерства, як і має бути.

Гадаю, що Зеленський чекав цього дзвінка, враховуючи ті зусилля, з якими українська дипломатія намагалась розмову організувати. Адже йому і всередині держави дорікали, що Байден не телефонує через те, що він не бореться з Коломойським, не проводить реформи. І тут для нього таке полегшення – як внутрішнє, так і зовнішнє. Зовнішнє – бо є контакт і можна вибудовувати в подальшому конструктивні стосунки. А внутрішнє – бо це забирає аргументи в опозиції, яка стверджувала, що начебто все погано.

Однак Байден у розмові все ж нагадав, що він чекає боротьби з корупцією. Він послав сигнал, що просто так давати ніхто нічого не буде. Не вийде вдавати боротьбу з олігархатом, не роблячи цього насправді».

Цікаво, що інформація про розмову президентів в офіційних джерелах – українському та американському – дещо відрізняється. На це вказав журналіст «Голосу Америки» Остап Яриш у Facebook. Так Білий дім пише, що «в розмові наголосили про важливість реформ та дотримання демократичних цінностей для євроатлантичних прагнень України». В Офісі Зеленського набагато оптимістичніше зрозуміли сказане американським президентом: «Джо Байден відзначив, що захоплюється лідерством Володимира Зеленського у перетворенні України на державу з міцними демократичними інституціями».

Олександр Мусієнко зазначив, що Байден міг просто зробити Зеленському політичний комплімент: «Хтось просто хоче видати бажане за дійсне. Можливо, Байден і сказав якийсь дипломатичний комплімент на адресу президента України, але все-таки не треба переоцінювати, не треба думати, що ці слова дають індульгенцію на те, щоб не боротись з корупцією і не проводити реформи. Чіткою є позиція. Вона оприлюднена як посольством США в Україні, так і була інформація на сайті Білого дому. Там написано і виділено цілий абзац тому, що очікують від України продовження реформ і боротьби з корупцією. Навіть, якщо й був якийсь комплімент, то це не означає, що Байден сказав: ви молодці, нічого більше не робіть».

Мова може йти про мільярди доларів щорічно на цілі оборони і безпеки, про надання більшої кількості летальної зброї

Також політолог пояснює, що зараз дуже важливо, щоби при підготовці майбутнього візиту між президентами Байденом і Зеленським всі зусилля були кинуті на те, щоби намагатися лобіювати отримати статус основного партнера США поза НАТО.

«Тоді це дасть можливість американцям ще дужче збільшити військову підтримку України. Мова може йти про мільярди доларів щорічно на цілі оборони і безпеки, про надання більшої кількості летальної зброї, про проведення більшої кількості навчань, про надання всієї розвідувальної інформації, яка потрібна, про потужну підтримку України. Оце – предметний зміст.

Зараз, коли ми бачимо поведінку Росії, яка продовжила поводити себе агресивно, нам потрібно ще більше видатків і підтримки американців на оборону. І якщо президент України і його команда будують свій політичний курс таким чином, то гадаю, що військові це високо оцінять і схвалять», – зазначив Мусієнко.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: