Мендель заявила, що в Україні є «українська російська» мова

мендель77
Фото: ЛОДА

Прессекретарка президента Володимира Зеленського Юлія Мендель заявила, що в Україні існує так звана українська російська мова, яка є також частиною культурного розмаїття нашої країни.

За її словами, російська мова не є монополією, «власністю» винятково Росії. Такою думкою вона поділилася в коментарі телеканалу «Дом», - пише Обозреватель.

«Росія не є монополістом на російську мову. І нам час давно самим демонополізувати російську. І голосно заявити, що в Україні є українська російська мова… Українська ж, як і ідентичність, – це куди більше явище, ніж винятково протистояння Росії. І в цьому наше поки ще неусвідомлене багатство. А російська, точніше, українська російська, – це частина культурного розмаїття нашої країни», – зазначила Мендель.

Вона висловила переконання, що питання мови окремі політики «відверто використовують для організації своїх спекуляцій і конфліктів», особливо в період виборів.

«Спекуляції на тему мови є лицемірним способом утримувати політичних прихильників... Від ухваленого в розпал передвиборчих перегонів 2019 року закону про мову вся країна так і не заговорила українською. Зате політичні улюбленці регіонів, в яких переважно звучить російська мова, по всіх кутках почали розповідати про насильницьке насадження державної української мови», – сказала речниця президента.

Мендель вважає, що деякі українці у своїй боротьбі за мову нібито породжують у суспільстві дух ненависті.

Нагадаємо, з 16 січня вся сфера обслуговування, незалежно від форми власності, зобов’язана перейти на українську мову. Нововведення стосуються розмови з клієнтами, інформації у меню та квитках, на цінниках, вивісках тощо. Російською можна розмовляти лише тоді, коли про це попросить клієнт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: