Правильно, але пізно, – депутати ЛМР про відмову від закупівлі білоруських автобусів

автобуси маз
Ілюстративне фото/архів ІА Дивись.info

Сьогодні міський голова Андрій Садовий повідомив, що Львів відмовляється купувати білоруські автобуси МАЗ.

«Фінансувати «режим» ми не маємо права, навіть попри те, що для Львова  запропонували найнижчу ціну», – сказав мер.

ІА Дивись.info запитала в депутатів міської ради, як вони ставляться до такого рішення.

Петро Адамик, керівник фракції «Європейської солідарності», найчисельнішої у раді, вважає таке рішення дуже правильним, але запізнілим: «Краще правильне рішення прийняти пізніше, ніж взагалі його не прийняти. Я його (ред. - Садового) до цього спонукав особисто ще місяць тому. При розмові з банкірами Європейського банку питали, наскільки критична ситуація. Бо кошти виділені, є переможець, але як там корелюється з санкціями Євросоюзу з Білоруссю і чи не втратить Львів ці кредитні кошти, якщо ми відмовимось від переможця тендеру».

Депутат від «Варти» Ігор Зінкевич також запевняє, що говорили про це ще три місці тому, однак з депутатами радитися не поспішали: «Жодної консультації з депутатами міської ради нема, це одноосібне рішення без жодної участі депутатського корпусу. Хоча депутати завжди наполягали на тому, аби знайти шляхи вирішення, щоби не брати автобуси у білорусів, зважаючи на ситуацію в цій країні.

Стосовно самого кредиту, то він, безумовно, потрібен. Та проблема, що в місті нема комплексної програми розвитку громадського транспорту на 5-10 років. А не маючи такої програми, депутати можуть лише вимагати, але не більше.

Я  досі не бачив листа щодо переможця від Європейського інвестиційного банку, що виграв конкретно МАЗ. І я не бачу листа-відповіді від мера до держави та до банку. Невідомо, чи є можливість не розривати договір, але переформатувати тендер. Тому вважаю, що тут є популізм».

Крім того депутат каже, що окрім політичної складової, автобуси МАЗу ще й поганої якості.

«Не всі люди розбираються у технічних характеристиках автобусів і, по-друге не знають потреб міста. За це відповідає комунальне підприємство, яке мало всі ці речі чітко прописати. Адже якщо взяти технічні питання до уваги, порівняти за якістю автобуси МАЗ, «Електрону» чи «Богдан», наші набагато вищого класу. Зокрема більша кількість посадкових місць для людей з інвалідністю, а також голосові сповіщення в транспорті», – пояснює Зінкевич.

Петро Адамик каже, що в Європейському банку ситуацію розуміють і будуть намагатись її вирішити.

«Нам відповіли, що розуміють політичні моменти, і місто має до них звернутись. Співпрацю продовжувати будуть, бо розуміють, що зараз є така політична ситуація.

На мою думку, нам краще підтримувати тут вітчизняне виробництво. Так, навіть якщо ми вважаємо, що автобуси «Електрон» трохи дорожчі, але треба враховувати податки, які залишаються у Львові. «Електрон» – це зарплати наших мешканців міста», – пояснив Адамик.

Також він наголосив, що Білорусь робить правильно, підтримуючи власного виробника, чого й українському уряду варто було би повчитись.

«Республіка Білорусь стимулює свого виробника. І в нас треба, щоби Кабмін звернув на це увагу, щоби це був «Богдан» і «Електрон». Важке машинобудування свідчить про потенціал країни, про наявність кадрів, інженерних і робочих. Такі речі держава має стимулювати», – додав Петро Адамик.

Нагадаємо, 13 січня Андрій Садовий звернувся до жителів Львова з питанням, чи має місто моральне право купувати автотранспорт в Білорусі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: