Чи загрожує Україні девальвація гривні

гроші6
Фото ілюстративне

Аналітики прогнозують помірне зниження долара до гривні, а ще помітніше – зниження євро, позак євопейська валюта, найімовірніше, продовжить дешевшати на світовому ринку, і на це є свої причини.

Аналітики прогнозують помірне зниження долара до гривні, а ще помітніше — зниження євро, позак євопейська валюта, найімовірніше, продовжить дешевшати на світовому ринку, і на це є свої причини.

ІА Дивись.info запитала у експертів, чого очікувати від курсу гривні найближчим часом і про перспективи на майбутні місяці.

У Нацбанку, наприклад, заявили, що 2021 року різкого зміцнення гривні не буде, втім, ситуація не залишиться катастрофічною – такою, як торік, коли на тлі поширення COVID-19 у світі та суттєвого зростання державних витрат в Україні почалося просідання національної валюти.

Із цим погоджується економіст Андрій Новак та зазначає, що на сьогодні, зважаючи на загальну економічну ситуацію, особливих ризиків для різкої девальвації гривні немає.

«Через коронавірус і економічні обмеження, які ввели фактично всі країни світу, у нас за останній рік справді впав український експорт, однак набагато більше впав імпорт. Таким чином зовнішня торгівля відносно збалансувалась. Негативне сальдо торгівлі збереглося, але стало меншим. Завдяки коронавірусу в нас збалансувалась зовнішня торгівля, а це є фундаментом для формування курсів, далі йде вже залежність від прямих фінансових потоків», – зазначає експерт.

Він пояснює, що притік валют в Україні йде через відтік підприємницького капіталу, який формується за рахунок коштів заробітчан, а також пряму фінансову підтримку, яку Україна отримує від різних джерел.

При чому, не буде внутрішнього відтоку від громадян України (зважаючи на те, що в продовжують діяти обмеження на перетин кордону), більшість з яких, як і торік, влітку та взимку 2021 року, відпочивали і відпочиватимуть в країні, а не за кордоном – для цього потрібні гривні.

«Саме тому люди здають свої валютні заощадження як для відпочинку, так і для того, аби просто пережити цей кризовий період. Таким чином у нас підвищений внутрішній попит саме на гривню. Це є певним фактором для стабільного курсу гривні. Так відбувається завжди — фіксованого курсу бути не може, поки що ці коливання у межах типових на валютному ринку», – пояснив Андрій Новак.

І додає, що прогнозний курс, закладений у держбюджеті України на 2021 рік, становить 29,1 грн, а практика минулого та позаминулого років показує, що реальний курс був трохи кращий, ніж вказаний.

«Чогось подібного можна очікувати і цього року, якщо, звичайно, не буде факторів, які створять стрімкі коливання на валютному ринку», – каже Андрій Новак.

Такими ризиками може слугувати розгорання військового конфлікту чи масштабний політичний струс, говорить ІА Дивись.info економіст Олексій Кущ, проте перспективи поки що є безхмарними.

«Зараз ми перебуваємо на початку весняно-літнього циклу зміцнення гривні і, звичайно, що глибокої ревальвації, як 2019 року, у нас не буде. Зрештою, не варто очікувати і різкої девальвації, як 2020 року, коли гривня, починаючи з березня, суттєво девальвувала. Глибина зміцнення гривні становитиме орієнтовно 50 копійок. Скажімо, від 27 гривень 50 копійок до максимум 27 гривень, але це не виключає девальвації. Загалом курс зберігатиметься на міцну гривню», – пояснює Кущ.

З його слів, наш сировинний експорт досить сприятливий за цінами, хоч і є певні небезпечні тенденцї: кукурудза почала втрачати в ціні після семирічних цінових максимумів, залізна руда стала дешевшати тощо.

«З початку року імпорт почав суттєво зростати, але пандемія вдарить по платоспроможному населенню, тобто попит на долар буде досить низьким як і з боку населення, так і економічних агентів, юридичних осіб, які суттєво скоротили капітальні інвестиції, а капітальні інвестиції завжди орієнтувалися на імпортне обладнання. Тобто гривні суттєво нічого не загрожує», – додає він.

Олексій Кущ каже, що перспективи для зміцнення гривні є, але доволі примарні. Утім, гривні не загрожує суттєва девальвація за торішнім аналогом.

«Треба орієнтуватися на позначку 27,50, можливо, трохи глибше – 27 – за певних сприятливих обставин, якщо пандемія, наприклад, затягеться. До речі, попит нерезидентів на ОВДП є одним із головних держателів ринкових партнерів цінних паперів, коли держава їм погашає ці облігації, вони отримують мільярди гривень і якщо їх реінвестовують, то це впливає на курс. У разі, якщо ці кошти вони вивозять за кордон і відмовляються від інвестування, це негативно впливає на курс, і треба розуміти, що зараз розпочався цикл досить дорогого долара на зовнішніх ринках», – додає експерт.

Зараз на економічному ринку в Україні зберігається баланс як позитивних, так і негативних факторів.

«Однак перші переважають за рахунок того, що вітчизняний експорт не так постраждав від кризи, а ціни, наприклад, на аграрну сировину чи метал знизились не так помітно», – підсумував Олексій Кущ.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: