Лікар розповів, які ознаки вказують на появу тромбозу

тромби

Артеріальний тромбоз часто виникає як ускладнення у пацієнтів з миготливою аритмією. Більш небезпечним тромбоз стає у перехворілих на коронавірус.

Багато з тих, хто переніс COVID-19 знають, що таке тромбоз. Він небезпечний, якщо тромби потрапляють в життєво важливі судини - серцеві, мозкові, а особливо в легеневу артерію - це загрожує смертю.

Про це повідомив судинний хірург Клініки судинної хірургії Національного військово-медичного центру Міністерства оборони «Головний військовий клінічний госпіталь» Олександр Борківець, повідомляє Уніан з посиланням на fakty.ua.

За його словами, якщо це відбувається в капілярах, на шкірі часто з'являється висип. Через судинний спазм піднімається тиск. А на підвищення температури капіляри можуть реагувати не тільки розширенням, але і спазмом: шкіра бліда, а руки і ноги холодні.

«Ознаки артеріального тромбозу - біль і відчуття холоду в ногах, оніміння, блідість шкіри. Людині потрібна негайна допомога. Якщо протягом шести годин кровообіг не відновити, може виникнути незворотна ішемія нижніх кінцівок, гангрена і подальша ампутація. При венозному тромбозі в ногах з'являються набряки, болі і синюшність», - розповів фахівець.

За словами Борківця, артеріальний тромбоз часто виникає як ускладнення у пацієнтів з миготливою аритмією. Щоб попередити в шлуночках серця утворення тромбів (вони можуть «полетіти» в судини головного мозку або ніг), слід постійно приймати антикоагулянти. Особливо важливо це тим, хто хворіє на COVID-19. Порушення ритму, висока температура, при якій частота скорочень збільшується, призводять до серцевої і дихальної недостатності.

Фахівець зазначив, що в групі ризику знаходяться пацієнти з варикозною хворобою, яким загрожує флеботромбоз.

«Коронавірусна інфекція - своєрідний експрес-тест для організму: де слабо, там і рветься. Хвороба - це, в першу чергу, перевірка імунної системи. На жаль, всі ми так чи інакше перехворіємо, причому не один раз. Для того, щоб втрати були мінімальними, хронічні захворювання треба контролювати»,- підсумував лікар.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: