Нацкомісія ввела річні тарифи на газ

0газ

Нацкомісія з тарифів (НКРЕКП) на засіданні 7 квітня затвердила річний газовий продукт — з 1 травня його введуть за замовчуванням для усіх споживачів до 30 квітня.

Про це повідомила пресслужба регулятора.

Рішення убезпечить побутових споживачів від цінових коливань на ринку природного газу. Протягом року вони матимуть змогу споживати природний газ за фіксованою ціною, яка буде пропонуватися постачальниками та діятиме у період з 1 травня поточного року по 30 квітня наступного року.

Водночас, кажуть у Нацкомісії, постачальники природного газу матимуть можливість пропонувати інші комерційні пропозиції для споживання побутовим споживачам.

«З 1 травня поточного року за замовчуванням буде введена річна ціна газу для всіх побутових споживачів. Це позбавить їх турбулентності щодо цінових коливань. При цьому процедура зміни постачальника залишається простою і відкритою, також передбачається можливість для споживача змінювати річний продукт на будь-який інший, що буде пропонуватися постачальником», — наголосив під час засідання голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

Постачальники природного газу для побутових споживачів повинні провести розрахунки та оприлюднити до 25 квітня 2021 року на власних вебсайтах ціни на природний газ, який постачатиметься в рамках базової річної пропозиції.

«Я так само не хочу кожен місяць мати стрес від того, буде ціна 12 грн, 15 грн, чи 20 грн. Тому ми запроваджуємо річний продукт», — заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, коментуючи зміни на ринку газу для населення, пише ВВС.

ін пояснив, що ціна газу буде «середньою» і визначатиметься постачальниками газу на основі форвардних контрактів, тобто контрактів, укладених наперед.
«Згідно з форвардними контрактами, постачальники газу бачать, якою буде середня ціна по року. Це дає можливість згладжувати зимові найдорожчі піки», — пояснив прем'єр.

Зазвичай по завершенні опалювального сезону ціни на газ, як і попит на нього, падають. Але, як каже прем'єр, «по дві тисячі гривень газ влітку не буде». Тож вже очевидно, що літнім падінням цін на паливо навряд чи вдасться скористатися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: