Види зубних протезів

1

При відсутності зубів - від одного до всіх - відновлювати їх можна двома способами: через протезування або імплантацію.

Перший тип лікування більш популярний, позначається його доступна ціна. Будучи однією із популярних послуг в клініках Києва, протезування постійно розвивається. Які протези сьогодні найчастіше застосовуються - знімні зубні протези чи незнімні, чому метал не використовується для установки? Фахівці мережі клінік Lumident (стоматології, що пропонує сучасний підхід до вирішення будь-яких проблем, часто унікальний навіть для такого міста, як Київ), відповіли на популярні питання про протезування.

Які зубні протези наступного покоління вибирає сучасна стоматологія

Протезування постійно вдосконалюється: раніше популярний метал змінює кераміка, об'ємні «вставні щелепи» перетворюються в компактний знімний каркас на нейлоновій підкладці. Прискорюється виготовлення конструкцій завдяки передовим технологіям 3D-проектування і цифрового моделювання.

Хоча загальна класифікація на види зубних протезів включає всього 2 основні категорії:

  • незнімний тип конструкції встановлюється на цемент або стоматологічний клей і носиться постійно;
  • знімний тип протезів потрібно знімати й одягати щодня.

У пошуках більш комфортного, але недорогого рішення стоматолог може запропонувати і третій варіант - умовно знімне протезування за допомогою іммедіата. Вони можуть використовуватися цілодобово, але при необхідності легко знімаються і надягають.

Незнімний зубний протез (міст, коронка, вініри)

Років 20 тому незнімне протезування використовувало переважно метал, 10 років тому - комбінований матеріал (металокераміку). Сучасний же зубний протез - це конструкція:

  • зі стоматологічної порцеляни (красивий, але крихкий матеріал);
  • міцної кераміки (коронка на передній зуб або вініри);
  • оксиду цирконію (найновіший і актуальний матеріал, який радить будь-який стоматолог мережі клінік Lumident).

Це що стосується матеріалу, існує ще й класифікація - за виконанням. Тут стоматолог запропонує всього 3 варіанти: окремий зубний протез - коронка, так званий міст (мостовидне протезування при відсутності декількох зубів або повної втрати 1 зуба), вініри. Останні зазвичай використовує естетична стоматологія, щоби зберігати гарну голлівудську посмішку і ховати помітні дефекти емалі (фактора успіху для тих, хто має намір підкорювати Київ).

Знімна конструкція

Знімні види протезів теж використовують різний матеріал:

  • метал (виготовлення форми каркаса);
  • акрил нового покоління або нейлон (відновлення ясенний тканини);
  • пластмасу або цирконій (штучні зуби).

Залежно від призначення (відновлення всіх або декількох зубів) зубний протез може бути повним і частковим. У першому випадку відбувається виготовлення на 1 щелепу або обидві, у другому це, як правило, іммедіат (протез-метелик).

Відрізняється і спосіб закріплення знімною конструкції: вона фіксується на кламери (гачки) або замки. Замковий тип зазвичай виконується металевим, а ось для кламерів є можливість використовувати і метал, і еластичний акрил. Останній зручніше, тому що не травмує ясен, забезпечуючи максимально надійну фіксацію.

Який тип протезування вибрати

Який зубний протез краще ставити на верхні або нижні зуби, що ідеально підійде для фронтальної зони? Насправді рішення про те, який варіант протезування вибрати, потрібно приймати за показаннями. Іншими словами, його повинен рекомендувати стоматолог (зубний протезист) за підсумками діагностики та лікування.

Крім того, тут треба дивитися на пріоритети: якщо головне – ціна, краще віддати перевагу недорогим бугельних «метеликам», а людям, яким часто треба з'являтися на публіці і виблискувати посмішкою, ідеально підійде незнімний цирконієвий зубний протез. Стоматологія Lumident використовує технології цифрового моделювання посмішки, це надійний спосіб підібрати оптимальне рішення.

* Реклама

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: