Показники захворюваності на Львівщині не дозволяють говорити про покращення або стабілізацію, - ЛОДА

корона778
фото з архіву редакції

Показники захворюваності на коронавірус на Львівщині свідчать, що наразі тенденції щодо стабілізації або покрашення ситуації немає.

Про це під час брифінгу розповів директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис.

«Епідситуація залишається достатньо тривожною. Ми уже місяць перевищуємо всі три показники , які визначені постановою Кабміну для визначення рівня епіднебезпеки. У нас достатньо високий показник виявлення захворюваності, які в окремі дні перевищує 1,5 тисяч осіб. Також ми маємо показник госпіталізованих на 100 тисяч населення  - близько 74 при нормі 60. Завантаженість ліжок з киснем – 70% при нормі 65%», - розповів Орест Чемерис.

При цьому ситуація залишається контрольованою.

«Усі пацієнти, які потребують стаціонарного лікування, госпіталізовуються. Усі виклики швидкої виконуються, попри те що навантаження зросло вп’ятеро. Але ми не виключаємо погіршення ситуації, бо показники наразі не дають надії на покращення або стабілізацію ситуації. Тому ми повинні думати як розвивати ліжкову мережу. МОЗ поставило завдання, що 50% ліжкової мережі має бути відведено для пацієнтів хворих на ковід. На Львівщині близько 11 тисяч ліжок, тобто трохи менше 5,5 тисяч ліжок має бути для таких пацієнтів. Зараз ми маємо 4800 ліжок і працюємо над збільшенням їх кількості у визначених нами закладах, які законтрактовані НСЗУ», - розповів Орест Чемерис.

Він додав, що саме заповненість ліжок у лікарнях є об’єктивним показником стану захворюваності.

«Щодо кількості завантажених ліжок – маємо об’єктивний показник, що пацієнти хворіють, їх багато і перебіг є складний. Особливо це стосується людей молодшого віку», - розповів Орест Чемерис.

Як додав директор Винниківського госпіталю Максим Прикупенко, середній вік пацієнтів закладу становить 45-50 років.

«Наразі у нас перебувають 353 пацієнти, з них 292- кисневозалежні, 25 в реанімації, 12 – на апаратах ШВЛ.

Щодо значного зростання кількості підтверджених випадків захворювання, то однією з причин є збільшення кількості тестувань.

«Однією з причин є нарощення темпів тестування в області. Якщо порахувати відсоток виявлених, то кожен другий-третій тест є позитивним. Ця цифра є на високому рівні але у цьому є й позитив, бо ми маємо виявляти легких або безсимптомних хворих, які мають піти на самоізоляцію, щоб розірвати ланцюг пощирення інфекції», - пояснив директор департаменту.

Тим часом, на Львівщині провакциновано уже понад 11300 осіб.

«Львівщина посідає третє місце після Києва та Дніпропетровської області. Кількість охочих провакцинуватися збільшується.  Вчора було провакциновано понад 1500 осіб. Темпи вакцинації мають були збільшені і над цим ми працюємо кожного дня», - розповів Орест Чемерис.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: