Які свята відзначають 9 квітня (іменини, народні прикмети)

карантин дивись 3

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 9 квітня в Україні і світі.

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 9 квітня в Україні і світі.

Свята та події 9 квітня

1990 — у Львівській опері відбулося перше засідання Львівської обласної ради першого демократичного скликання. 1990 рік став роком логічного завершення організаційного оформлення національно-визвольного руху 1988 – 1990 років, який набув у Галичині тотального характеру, швидко трансформувавшись з культурологічного в політичний. Очолив цю боротьбу Народний рух України. Через громадський тиск, масові політичні акції, тодішня Верховна Рада була змушена піти на поступки та змінити виборче законодавство в бік демократизації (дозволялося незалежне висування альтернативних кандидатів, контроль спостерігачів за процесом виборів тощо).

Для участі у виборах на Львівщині був сформований єдиний фронт демократичних сил – Демблок. На виборах 4 та 18 (2-й тур) березня 1990 року Демблок здобув повну перемогу в переважній більшості місцевих рад на Галичині. Серед новообраних депутатів Львівської обласної Ради народних депутатів XXI-го скликання (така була першопочаткова офіційна її назва) з 200 депутатів лише кілька дотримувалося прокомуністичних поглядів, переважна ж більшість стояла на засадах національної демократії.

1991 — у Львові засновано творче об’єднання Фонд Мазоха (засновники Роман Віктюк, Ігор Подольчак та Ігор Дюрич). Фонд Мазоха (від імені Леопольд фон Захер-Мазох) — творче об’єднання, засноване 9 квітня 1991 року Романом Віктюком, Ігорем Подольчаком та Ігорем Дюричем у Львові. Творчість об’єднання відноситься до традиції європейського акціонізму і визначається «естетикою взаємодії» Ніколя Бурріо.

Ім’я Мазоха у назві Фонду використовується не задля популяризації творчості австрійського письменника чи сексуальної перверсії (мазохізм), з якою асоціюється його ім’я, а визначає звернення до «маргінальних зон» культури та соціуму. Ім’я Мазоха також вказує на географічний та культурний ареал (Захер-Мазох народився та виріс у Львові), в якому був сформований Фонд.

ВРУ ухвалила Закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки». Однією з основних причин трагічних подій в Криму та на сході України останніх років є тоталітарна антиукраїнська пропаганда яка 25 років незалежності вільно розповсюджувалася в цих регіонах.

Песах, або Пасха, – найдавніше з єврейських свят, воно пов’язано з однією з найважливіших подій в єврейській історії – з Виходом з єгипетського рабства близько 3300 років тому, в 2448 за єврейським календарем.

Іменини 9 квітня

Цього дня іменини святкують: Єфрем,Іван, Кіндрат, Макар, Мотрона, Олександр, Павло.

Народні прикмети 9 квітня

У православній церкві Святу Матрон вважають покровителькою господинь. Тому, жінки в цей день молилися і просили святу допомогти їм у роботі.

Також 9 квітня перебирати всі зимові запаси, переглядали насіння і відбирали для посадки, передає Ukr.Media. У народному календарі цей день називали днем Матрони-наставниці, Після нічних морозів утворювався лід, який знову танув днем.

Прилітали птахи з теплих країв, і люди розуміли, що весна вже близько. 9 квітня говорили, що «Щука хвостом лід розбиває» і можна вирушати рибалити. Починав поступово сходити лід, а за ним піднімалася вода в річках.

9 квітня відправлялися в церкву для того, щоб помолитися святій Матроні. Також це був останній день, коли жінки могли вибілювати свої полотна, виносити їх на вулицю, класти на сніг і підставляти під сонячні промені.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: