Південноафриканський штам коронавірусу виявився стійким до вакцини Pfizer

_115367378_38323380-c52b-4442-8136-90821f19f02a
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

За попередніми даними фахівців Тель-Авівського університету, південноафриканський штам коронавірусу B.1.351 може "обходити" вакцину від Pfizer/BioNTech.

Наголошується, що через невелику кількість випадків, які вивчалися, результати наразі не можна назвати репрезентативними, передає УП з посиланням на Reuters.

У дослідженні, що опублікували в суботу, порівнюються дані 400 людей (яким діагностували COVID-19 через два тижні або більше після того, як ті отримали одну або дві дози вакцини), проти такої ж кількості невакцинованих пацієнтів, хворих на коронавірус.

Дослідники Тель-Авівського університету та найбільшого постачальника медичних послуг Ізраїлю Clalit виявили, що серед вакцинованих двома дозами вакцини людей рівень поширеності штаму B.1.351 був у 8 разів вищий, ніж у невакцинованих – 5,4% проти 0,7%.

З огляду на такі дані фахівці допустили, що вакцина Pfizer може бути менш ефективною проти південноафриканського варіанту Covid.

1 квітня виробник вакцини Pfizer заявив, що препарат на 91% ефективний в запобіганні захворювання і на 100% захищає від південноафриканського штаму коронавірусу, нагадує НВ.

За словами головного автора дослідження професора Аді Стерна, фахівці очікували тільки один випадок даної мутації, але отримали вісім. Вчені прийшли до висновку, що південноафриканський штам більш стійкий до вакцини, ніж британський або вихідний варіант.

«Це перше в світі дослідження, засноване на реальних даних, які показують, що вакцина менш ефективна проти південноафриканського варіанту в порівнянні як з початковим вірусом, так і з британським», — зазначили вчені.

Фахівці додали, що робити остаточні висновки зарано. Для отримання максимально точної інформації необхідно продовжити дослідницьку роботу.

Південноафриканський штам

Цей штам місцеві дослідники виявили в кінці 2020 року. Поява нової мутації стала причиною виникнення в країні другої хвилі захворюваності. Він може не піддаватися лікуванню плазмою крові пацієнтів, які вже побороли коронавірус, а також може знизити ефективність деяких існуючих вакцин. Такий висновок у своєму дослідженні оприлюднили в журналі bioRxiv. Крім того, лікар-епідеміолог Наталя Виноград розповіла, що у нігерійського (або південноафриканського) штаму коронавіруса виявили найвищу здатність до повторних заражень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: