Львів'ян застерігають про небезпеку укусу кліща

кліщ
Фото ілюстративне: з відкритих джерел

На квітень-травень та серпень-вересень зазвичай припадають піки активності кліщів, які можуть переносити збудників таких захворювань, як кліщовий енцефаліт та хвороба Лайма.

Про це повідомляють у Львівському міському відділі ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», - йдеться на сайті ЛМР.

«На перший погляд така мізерна неприємність, як укус кліща, може обернутися значною проблемою зі здоров’ям. Зараження на хворобу Лайма відбувається через укус кліща. Найчастіше кліщі кріпляться до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, їх можуть заносити до житла людини з букетами квітів, їх можуть приносити собаки чи інші тварини», - зазначають у міському відділі ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Для людей більш небезпечні дорослі кліщі (імаго), і особливо самці. Інкубаційний період від інфікування до появи симптомів зазвичай сягає 1-2 тижні, але може бути значно меншим (декілька днів) чи довшим (місяць і більше).

До ранніх проявів хвороби відносять: гарячку, головний біль, слабкість та характерну висипку у вигляді мігруючої еритеми. Зазвичай, коли лікування відбувається на ранніх стадіях хвороби, вказані симптоми зникають. Однак несвоєчасне звернення за медичною допомогою може призвести до хронізації – тобто коли хвороба важко піддається лікуванню і може стати причиною інвалідності.

«Коли відвідуєте місця, де можуть бути кліщі, рекомендовано одягати світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг. Голову слід покривати головним убором

Повернувшись з прогулянки, вдома слід змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати», - наголосили у міському відділі ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Нагадаємо, упродовж 2020 року у Львові зареєстрували 107 випадків захворювання на лайм-бореліоз.

Довідка

Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз) – розповсюджене інфекційне захворювання, що передається людині через укус інфікованих кліщів. Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.

Захворюваність на кліщовий бореліоз у європейських країнах сягнула значного рівня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: